Antiena yra skanus ir maistingas paukštis, kuris gali būti paruoštas įvairiais būdais. Vienas iš populiariausių būdų – kepimas. Kepta antiena gaunasi sultinga ir kvapni, o jos ruošimui reikia tik kelių paprastų ingredientų.
Žemiau pateikiame keletą receptų – kaip iškepti (paruošti) antį Kalėdų stalui. Šie receptai išbandyti ir patikimi, todėl suklysti neįmanoma. Mėsa bus gardi, sultinga ir kvapni.
Receptas – 7 valandas kepta antis
Reikės:
- 1 antis, apie 2.5-3 kg (šviežia arba šaldyta);
- 3/4 šaukšto rupios druskos;
- 1/3 šaukšto šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
- 3 šaukšteliai kmynų;
- 3 šaukšteliai džiovintų čiobrelių;
- 4 skiltelės česnako;
- 1 didelis rūgštus obuolys;
- 1 stiklinė obuolių sulčių.
Paruošimas:
- Jei gaminsite šaldytą antį arba žąsį, ją lėtai atšildykite: laikykite apie 1,5-2 dienas šaldytuve, arba pernakt kambario temperatūroje, kol visiškai atsileis.
- Sumaišykite visus prieskonius kartu su druska ir pipirais ir gerai įtrinkite visą antį iš visų pusių ir iš vidaus.
- Palikite pasimarinuoti per naktį vėsioje vietoje. Įkaitinkite orkaitę iki 130 C. Į anties vidų dėkite ketvirčiais supjaustytą obuolį. Į kepimo indą įpilkite obuolių sultis ir paguldykite antį krūtinėle žemyn. Indą uždenkite dangčiu, o jei indas neturi dangčio – sandariai apvyniokite aliuminio folija.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 7 valandas. Nuimkite dangtį (arba foliją) ir kelias minutes apskrudinkite antį iš abiejų pusių 240 C įjungę grilio režimą. Skrudinimas turi būti labai greitas. Kol orkaitė kais iki reikiamos aukštos temperatūros, antį išimkite ir laikykite uždengtą. Tik tada, kai įkais, dėkite į orkaitę.
- Išimkite antį, padėkite ant pjaustymo lentelės. Riebalų neišpilkite – sustingusius perdėkite į indelį ir naudokite bulvėms kepti.
- Supjaustykite antį ir patiekite su mėgstamais priedais: skrudintomis bulvėmis, garuose virtomis daržovėmis ir saldžia spanguolių ar bruknių uogiene arba aitriųjų paprikų džemu.
Receptas – Orkaitėje kepta antis su obuoliais
Reikės:
- 1 anties (1,3-1,5 kg),
- šaukšto balzaminio vynuogių acto,
- šaukšto medaus,
- šaukšto citrinos sulčių,
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- druskos,
- šviežiai maltų pipirų,
- 5-6 obuolių.
Paruošimas:
- Kambario temperatūros antį nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite tiek išorę, tiek vidų, įtrinkite druska ir pipirais. Padėkite antį 2-3 val. į šaldytuvą.
- Medų ir aliejų maišydami pakaitinkite ant silpnos ugnies. Nukelkite nuo viryklės, įmaišykite balzaminį actą, citrinos sultis. Prieš įkimšdami obuolius, šiuo mišiniu įtrinkite anties vidų. Šlauneles suriškite.
- Padėkite antį krūtinėle į apačią į kepimo indą, įpilkite truputį (apie 100 ml) vandens. Šepetėliu aptepkite visą antį pasiruoštu mišiniu. Uždenkite indą folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 2-2,5 val. nelygu anties dydis ir amžius. 4-5 kartus ją ištraukite iš orkaitės, atidenkite ir aptepkite pasigamintu medaus mišiniu, kol jis baigsis. Keletą kartų antį apliekite kepimo inde susidariusiu skysčiu. Kepimo viduryje antį apverskite krūtinėle į viršų (kepamas paukštis apverčiamas, kad sultys mėsoje pasiskirstytų tolygiai.)
- Likus kepti 15-20 min. antį atidenkite. Jeigu skysčio kepimo inde daug, nupilkite jį – galėsite panaudoti daržovėms kepti. Sudėkite prie anties likusius obuolius (galima įdėti citrinos griežinėlių), karštį orkaitėje sumažinkite iki 180 laipsnių ir pabaikite kepti. Uždengti nebereikia.