Prasidėjęs grybų sezonas gali būti pavojingas tiems, kurie nepažįsta grybų. Patariame, kaip neapsinuodyti grybais ir kokias taisykles turėtumėte žinoti, kad išsaugotumėte savo gyvybę.
Visi grybai skirstomi į valgomus, sąlygiškai valgomus, nevalgomus ir nuodingus. Kiekviename grybe gali būti komponentų, kurie tam tikromis sąlygomis gali gaminti toksinus.
Pagrindinės apsinuodijimo grybais priežastys
Grybų netoleravimas. Grybuose yra chitino – pektininių skaidulų, kurias ne kiekvienas skrandis gali suvirškinti. Jaunesni nei 12 metų vaikai ir pagyvenę žmonės turi labai mažai chitinui virškinti reikalingo fermento.
Nepakankamas grybų apdorojimas arba netinkami gaminimo būdai
Valgomųjų ir nuodingų grybų maišymas tame pačiame krepšelyje. Net ir mažas nuodingo grybo gabalėlis, patekęs į krepšį ar puodą, gali sukelti nepataisomų pasekmių.
Kaip netapti grybų auka?
-
- Nepirkite šviežiai surinktų grybų ar konservų turguje iš atsitiktinių pardavėjų.
- Prieš perkant grybus parduotuvėse verta patikrinti pakuotės vientisumą ir perskaityti informaciją apie produktą.
- Neduokite grybų jaunesniems nei 10-12 metų vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir suaugusiesiems, turintiems skrandžio problemų.
- Nepalikite vaikų be priežiūros miške, prie grybų ar krepšių.
- Miške rinkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Jei abejojate, išmeskite juos.
- Pasirūpinkite, kur renkate grybus: jie turi būti toli nuo greitkelių, kelių ir gamyklų. Tik aplinkai nekenksmingose vietose, nes grybai gali sugerti visus toksinus ir chemines medžiagas.
- Jei šalia valgomo grybo auga nuodingas grybas, jo nevalgykite. Grybų sporos gali susimaišyti.
- Teisingai rinkite grybus: peiliu nupjaukite grybus, įvertinkite jų struktūrą, spalvą ir kvapą. Vaikščiokite po mišką su pintu krepšeliu.
- Neragaukite žalių grybų ir įsitikinkite, kad to nedaro vaikai.
- Grybavimo dieną iš karto surūšiuokite grybus pagal rūšis ir kiekvieną jų apžiūrėkite atskirai. Visus grybus, kurie yra pajuodę, pernokę, gležni ar abejotini, reikėtų išmesti.
- Rinkimo dieną grybus gerai nuplaukite ir termiškai apdorokite. Skirtingų rūšių grybus reikėtų virti atskirai.
- Nelaikykite grybų karštyje, nes jie greitai sugenda.
- Visus grybus labai gerai išvirkite – 30 minučių ar ilgiau. Vėliau juos kepkite, troškinkite arba sukrėskite į stiklainius.
- Nemaišykite grybų su alkoholiu ir žuvimi.
Ką daryti įtarus apsinuodijimą grybais?
Pirmieji apsinuodijimo grybais simptomai:
- vėmimas, pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai.
Nedelsiant kvieskite medicinos pagalbą arba vykite į ligoninę. Šiuo atveju laikas gali būti labai svarbus.
Jei nėra vėmimo, galite patys išplauti skrandį, vartoti enterosorbentą ir gerti fiziologinius tirpalus. Tačiau net jei jaučiatės geriau, vis tiek reikia greitai nuvykti pas gydytoją.
Išsaugokite grybo likučius, kad gydytojams būtų lengviau nustatyti diagnozę ir parinkti tinkamus vaistus.
Negalima savarankiškai gydytis namuose, pajutus pirmuosius apsinuodijimo požymius, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.
Taip pat skaitykite: