Patyrę sodininkai mielėmis tręšia beveik visas sodo ir gėlių kultūras. Juose yra daug naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jas mėgsta ir braškės – po tokio tręšimo duoda labai gerą derlių.
Kuo braškėms naudingos mielių trąšos?
Mielės yra vienas naudingiausių ir maistingiausių papildų. Juose yra sacharomicetų grybų – jie saugo augalus nuo ligų ir kenkėjų, taip pat baltymų, angliavandenių, mikroelementų, mineralų ir B grupės vitaminų – būtinų augalų augimui ir vystymuisi.
Po tręšimo mielėmis:
- greičiau auga antžeminė braškių dalis;
- augalai po persodinimo geriau įsišaknija naujoje vietoje;
- braškės pradeda bręsti anksčiau;
- dirvoje greičiau dauginasi naudingi mikroorganizmai – jie apdoroja organines medžiagas ir prisotina dirvą dideliu kiekiu azoto ir fosforo, kuriuos uoga lengvai pasisavina.
Be to, mielės yra ekologiškos, nebrangios ir lengvai paruošiamos trąšos.
Kaip naudoti mieles braškėms?
Tręšti mielėmis reikia tris kartus per sezoną, bet ne daugiau:
- kai atsiranda pumpurai, prasideda žydėjimas;
- vaisiaus pradžioje;
- po vaisiaus.
Svarbu žinoti: mielės grybai „mėgsta“ kalį ir kalcį, todėl, kad dirva nenuskurtų, prieš tręšiant po braškių krūmais reikia įberti pelenų, kurie atkurs šių elementų pusiausvyrą.
Braškių tręšimo mielėmis receptas
Trąšoms geriausia naudoti „gyvas“ kepimo mieles.
Tam reikia ištirpinti 100 g mielių 5 l vandens ir palikti parą fermentuotis. Tada 0,5 litro užpilo praskieskite 10 litrų vandens. Po kiekvienu braškių krūmu reikia užpilti 0,5 litro.