Bulvės yra viena populiariausių daržovių kultūrų pasaulyje, jos jau šimtmečius naudojamos įvairiose virtuvėse ir patiekaluose. Viena vertus, bulvėse gausu naudingųjų maistinių medžiagų, tačiau, kita vertus, jos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, jei vartojamos neatsargiai arba dideliais kiekiais. Šiame straipsnyje apžvelgsime bulvių naudą ir galimą žalą žmogaus sveikatai.
Naudingos bulvių savybės
Bulvėse yra fitonutrientų, kurie veikia kaip antioksidantai. Bet kuri bulvė naudinga organizmui, ir štai kodėl:
- Vitaminas B6 skatina “laimės hormonų” (dopamino, serotonino, norepinefrino) gamybą, padeda įveikti stresą, blogą nuotaiką ir gerina smegenų veiklą.
- Vitaminas C veikia kaip antioksidantas, išlaisvina organizmą nuo laisvųjų radikalų, stiprina imunitetą ir atsparumą įvairioms ligoms.
- Kalis palaiko nervų sistemą, raumenų funkciją ir normalizuoja kraujospūdį.
- Kalcis – stiprina kaulinį audinį ir dantų emalį.
- Geležis – dėl jos trūkumo išsivysto mažakraujystė. Ji turi įtakos kraujo kokybei ir žmogaus sveikatai.
- Skaidulos padeda žmogui jaustis sočiam, užtikrina “nepertraukiamą” žarnyno veiklą.
Bulvių keliami pavojai
Mitybos specialistai įspėja, kad bulvės gali būti pavojingos dėl jų auginimo, laikymo ir gaminimo būdo.
Auginimo būdas. Žemės ūkio įmonės kovai su ligomis ir parazitais naudoja įvairias chemines medžiagas. Pesticidai, patekę į žmogaus organizmą, gali sukelti neigiamų pasekmių – nuo apsinuodijimo iki mirties.
Laikymo būdas. Veikiant saulės spinduliams arba dygstant gumbams, susidaro solaninas – alkaloidas, kuris naikina raudonuosius kraujo kūnelius ir veikia centrinę nervų sistemą.
Paruošimas. Naudingiausias yra virtas variantas, dienos norma yra 1-2 gumbai. Kiti virimo būdai didina nutukimo ir svorio augimo riziką. Keptose, keptose bulvėse yra daug angliavandenių ir riebalų.
Krakmolo kiekis. Bulvėse yra daug krakmolo, kuris gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Todėl jos gali būti netinkamos diabetu sergantiems žmonėms.