Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Apsieisite be drėkintuvo: kaip padidinti drėgmę namuose natūraliomis priemonėmis?

Mindaugas Bružas

Mikroklimatas namuose reikalingas ne tik komfortui, bet ir sveikatai. Jei patalpoje sausas oras, tuomet bakterijos ir greičiau plinta  ir gali platinti įvairias ligas. Todėl optimali drėgmė namuose turi būti 40-60%. Šiame straipsnyje papasakosime, drėkinti orą patalpoje, jei nėra drėkintuvo – natūraliomis priemonėmis.

Kaip suprasti, kad bute sausas oras?

Paprastai drėgmė patalpoje matuojama specialiu prietaisu – higrometru. Bet jei jo neturite, tai padės viena gudrybė su stikline vandens.

Įpilkite stiklinę vandens ir padėkite į šaldytuvą – vandens temperatūra turi nukristi iki 3–5 °C. Išimkite stiklinę ir padėkite kambaryje ant stalo, toliau nuo radiatorių. Stebėkite:

  • jei stiklinės sienelė apsitraukia kondensatu, o po 5 minučių išdžiūsta, patalpoje yra sausas oras;
  • jei po 5 minučių stiklas lieka aprasojęs – drėgnumas vidutinis;
  • jei stiklinės sienele pradėjo tekėti – drėgmė per didelė.

Augalai namuose padeda drėkinti patalpas

Kaip drėkinti orą kambaryje be drėkintuvo?

Atidarykite vonios duris

Paprasčiausias būdas: kaskart po maudynių vonios duris palikite atidarytas – garavimas sudrėkins namų orą, o vonios kambarys taps daug greičiau sausesnis.

Auginkite kambarinius augalus

Tai, kad padeda orą kambaryje, žinome iš mokyklos. Bet jie taip pat gali jį drėkinti, pavyzdžiui, naminis papartis, fikusas, dracaena puikiai su tuo susidoroja.

Džiovinkite rūbus

Džiovintuvą galite pastatyti kambaryje ir ant jo džiovinti rūbus – drėgmė išgaruos ir prisotins orą. Tačiau čia svarbu užtikrinti, kad daiktai būtų gerai išplauti ir nereikėtų kvėpuoti „chemija“.

Įkaitinkite virdulį

Kitas būdas greitai sudrėkinti orą patalpoje – užvirinti virdulį ant viryklės ir palikti ant silpnos ugnies. Iš snapelio sklindantys garai sudrėkins orą patalpoje. Arba galite tiesiog užvirinti vandenį puode ir palikti atvėsti. Taip pat kiekvieną kartą gaminant maistą oras patalpoje yra drėkinamas.

Atlikite šlapią valymą

Nuvalykite grindis – tai puikus būdas ne tik išvalyti, bet ir drėkinti orą. Kvėpuoti tikrai taps lengviau.

Naudokite purkštuvą

Ir galiausiai galite tiesiog sudrėkinti orą, kartas nuo karto purkšdami vandenį su purkštuvu. Tiesa, tai vargina, bet veiksminga.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą