Kas atsitiks, jei užvirinsime tą patį vandenį kelis kartus ir jį vartosime? Mokslininkai įspėja apie pavojų, o toliau viską išsamiai paaiškiname.
Kodėl pavojinga kelis kartus virti tą patį vandenį?
Verdant vanduo ne tik išgaruoja, bet ir vyksta koncentracijos procesas. Tai yra, kenksmingos priemaišos neišnyksta su garais, o lieka skystyje, tik didesniu santykiu. Didesnę grėsmę sveikatai kelia vandentiekio vanduo, nes jo valymui naudojamas arsenas, nitratai, fluoridai ir kt.
O dabar prie mokslininkų surinktų teigiamų naujienų. Vandentiekio vandenyje yra mažai pavojingų medžiagų, todėl jos nekelia pavojaus sveikatai. Pavyzdžiui, arsenas: apsinuodyti cheminiu elementu galima tada, kai žmogaus organizmas per parą gauna 0,6 miligramo 1 kilogramui kūno svorio.
Jei žmogus sveria 75 kilogramus, teks užvirinti daug vandens, o dar daugiau gerti, kad apsinuodytumėte. Taigi verdant vandenį koncentracija didėja, tačiau grėsmė sveikatai bus minimali dėl mažos kenksmingų priemaišų koncentracijos.
Taip pat yra nuomonė, kad verdant vanduo keičia skonio savybes. Tai tiesa! Reikalas tas, kad iš vandens kartu su garais išsiskiria deguonies molekulės. Pokyčiai bus minimalūs ir pastebimi tik gurmanams, turintiems labai subtilų skonį.