Kiekvienas iš mūsų tikrai bent kartą esame susidūrę su tokia situacija, kad vos kelioms minutėms atitraukę dėmesį nuo viryklės, ant kepsnio / žuvies / bulvių ir pan. atsirado nemaloni juoda plutelė. Jei jums kada nors taip nutiko, tikriausiai svarstėte, ką dabar daryti ir ar galima valgyti apdegusį maistą.
Kartais galite išgirsti nuomonę, kad sudegęs maistas gali būti naudingas, nes neva turi tokių pat savybių kaip aktyvinta anglis. Tačiau iš tikrųjų tai yra mitas. Sudegęs maistas negali atlikti aktyvintosios anglies vaidmens, priešingai, jis yra labai kenksmingas.
Jei tokį maistą valgytumėte, tarkime, kartą per metus, nieko baisaus nenutiktų. Blogiausia, jei tokių atvejų pasitaiko reguliariai ir labai dažnai.
Faktas tas, kad kai tam tikri maisto produktai apdorojami labai aukštoje temperatūroje, maiste susidaro natūralios cheminės medžiagos, vadinamos kancerogenais. Mokslininkų atlikti tyrimai su laboratoriniais gyvūnais parodė, kad kancerogenai, vartojami dideliais kiekiais, sukelia vėžį. Tokios medžiagos gali sukelti storosios žarnos, kepenų, odos, plaučių, prostatos ir kitų organų vėžį.
Be to, kepant maisto produktus, kuriuose yra krakmolo, taip pat susidaro cheminė medžiaga akrilamidas. Didžiausia akrilamido koncentracija yra gruzdintose bulvytėse, bulvių traškučiuose, grūdų produktuose (pavyzdžiui, pusryčių dribsniuose, sausainiuose ir skrebučiuose) ir kavoje. 2017 m. Nyderlandų mokslininkai nustatė, kad 40 mikrogramų akrilamido per dieną padvigubina vėžio riziką.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina mažinti akrilamido kiekį maiste. Todėl geriau nerizikuoti ir nevalgyti deginto maisto.