Ar oras gali paveikti galvos skausmą?

Mindaugas Bružas

Priklausomybė nuo oro sąlygų arba jautrumas orui yra nuspėjama žmogaus reakcija į oro pokyčius. Žmonės, kurie save vadina priklausomais nuo oro, sako, kad prieš lyjant jiems pradeda skaudėti galvą.

Tarptautinėje ligų klasifikacijoje nėra nieko, kas susiję su priklausomybe nuo oro, tai yra, oficialiai tokio sindromo nėra. Tačiau yra žmonių, kurie skundžiasi įvairiais skausmais dėl oro – dažniausiai galvos skausmu. Mokslas vienareikšmiško atsakymo į tai neturi.

Priežastys, sukeliančios galvos skausmą:

  • daugiau nei aštuonias valandas;
  • bloga laikysena;
  • stipraus kvapo kvepalai ir oro gaivikliai;
  • ryški šviesa ir akinimas;
  • tam tikri produktai: brandinti sūriai, dietiniai gazuoti , perdirbta mėsa;
  • Blogas .

Galvos skausmas susijęs su oru

Oras gali turėti įtakos galvos skausmui

Mus domina blogas oras. Jei yra linkęs į nuolatinį galvos skausmą, jis gali pastebėti, kad jam skauda galvą per lietų, esant didelei drėgmei, esant aukštai oro temperatūrai. Tai ne visi veiksniai, susiję su oru, skausmą taip pat gali sukelti:

  • ryški saulės šviesa ir saulės akinimas;
  • stiprus karštis ar šaltis;
  • vėjuotas ar blogas oras, sausas oras;
  • atmosferos slėgio pokyčiai.

Oras ir migrena

Kai kuriems žmonėms orų pokyčiai gali sutrikdyti cheminių medžiagų pusiausvyrą smegenyse, o tai gali sukelti migreną.

Tačiau mokslininkams sunku įrodyti, kad migrenos priepuolius sukelia konkretus oras. Greičiau oras yra vienas iš veiksnių, galinčių paveikti žmogų, bet nebūtinai paveiks. Ši įtaka padidėja, jei yra keli dirgikliai, pavyzdžiui, žmogus yra linkęs į migreną dėl nuovargio, streso ar miego trūkumo, yra išgėręs alkoholio – ir oras smarkiai pasikeitė.

Ne visi migrena sergantys žmonės yra jautrūs orų pokyčiams. Vieni gali reaguoti į didelį karštį, kiti – į šaltį, o treti gali apskritai nepastebėti jokių orų pokyčių.

Taigi, neįmanoma vienareikšmiškai susieti kurio nors konkretaus oro su skirtingais galvos skausmo tipais: greičiausiai žmogų veikia keli dirgikliai vienu metu. Svarbu ir tai, kad mažai tikėtina, jog pats oras gali sukelti migreną, tačiau jei žmogus jau kenčia nuo migrenos, staigūs orų pokyčiai gali jį paveikti.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą