Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo be kavos. Aromatinių gėrimų mėgėjams yra daugybė kavos rūšių ir paruošimo būdų. Vienos aršiausių diskusijų – ar malta kava geriau už tirpią kavą ir ar pastarąją galima net vadinti kava?
Ar tirpioje kavoje yra kavos?
Ekspertų teigimu, tirpios kavos gaminimo procesas yra labai paprastas.
„Tam jie paima kavos pupeles, sumala jas į miltelius, o tada verda labai stiprią kavą. Labai stiprią”, – sako ekspertai.
Po to koncentruota kava filtruojama ir atsargiai išdžiovinama. Lieka tirpi kava. Galite pabandyti sukurti tokį gėrimą namuose ir užvirinti. Tačiau yra niuansas: džiovinimo metu išgaruoja nemažas kiekis kofeino ir aromatinių medžiagų, todėl tokios kavos skonis nublanksta.
Todėl geriausia tirpi kava gaminama šiek tiek gudriau – naudojant sublimacijos technologiją. Tam kavos koncentratas užšaldomas ir džiovinamas šaldytoje formoje.
Specialistų teigimu, šis procesas panašus į drabužių džiovinimą lauke žiemą. Jis sušals, bet pamažu išdžius. Panašus procesas vyksta ir su kava, tik ji džiovinama vakuume – daug greičiau.
Visas vanduo išgaruoja, o lieka tik birios granulės, kuriose sukauptas maksimalus aromatinių medžiagų kiekis. Tai yra, vanduo iš kietos būsenos pereina į dujinę, aplenkdamas skystąją. Moksle šis procesas vadinamas sublimacija. Ir atitinkamai kava, gauta naudojant šią technologiją, yra sublimuojama.