Daugelis vairuotojų net nesupranta, kam reikalingos briaunuotos juostos kelyje

Tikriausiai daugelis, vairuodami automobilį, yra susidūrę su tokiomis juostomis kelyje. Tuomet ir kyla klausimas: kas yra šios juostelės ant asfalto ir ką jos reiškia?

Surinkome keletą įdomių faktų, kodėl jos atsirado ir kokį vaidmenį atlieka.

 

Kam skirtos garsinės juostos kelyje?

Garsinė juosta yra vienas iš būdų organizuoti saugų eismą. Ji atrodo keletas iškilimų, kurie kaitaliojasi vienas su kitu.

Pirmiausia tai padidina saugumo lygį. Dėl vibracijos vairuotojas tampa dėmesingesnis. Tačiau skirtingai nei greičio kalneliai, kurie taip pat verčia sulėtinti greitį, triukšmo juostos prieš pėsčiųjų perėjas skleidžia savitą garsą, kai jas pravažiuojate.

Kur naudojamos tokios juostos? Jų galima pamatyti pavojingose vietose, greitkeliuose, kur vyksta intensyvus , kai tenka staigiai keisti važiavimo kryptį ir greitį.

Kam skirtos raudonos juostos ant kelio?

Paprastai raudonos juostos kelyje naudojamos įspėti vairuotoją apie pavojingą kelio ruožą ir kaip signalas sulėtinti greitį.

Dažniausiai naudojama:

  • prie pėsčiųjų perėjų be šviesoforų;
  • prieš geležinkelio pervažas, kuriose nėra užtvarų;
  • blogo matomumo vietose;
  • nuokalnėse.

Kodėl ant kelio yra brūkšniuotos juostos?

Verta paminėti, kad triukšmo juostos gali būti ir išilginės. Jos įrengiamos keliuose, kurių plotis yra septyni metrai ar daugiau, kad vairuotojui būtų lengviau judėti savo eismo juosta važiuojant dideliu atstumu. Be to, jos ypač aktualios siaurose atkarpose, kuriose lenkti.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Išeiti iš AMP versijos