Didelio masto elektros energijos tiekimo sutrikimas Balkanuose: keturiose šalyse staiga dingo elektra

Problemos su elektros tinklais

Keturiose Balkanų šalyse įvyko plataus masto elektros energijos tiekimo sutrikimas: Bosnijoje ir Hercegovinoje, Juodkalnijoje, Albanijoje ir iš dalies Kroatijoje.

Juodkalnijos laikraštis “Vijesti“, remdamasis vietos elektros tinklų operatoriumi CEDIS, rašo, kad be elektros energijos liko beveik visos šalies gyvenvietės. Tarp didžiausių miestų, kuriems tiekiama , yra Plelja, turintis 30 000 gyventojų, ir Žabljakas, turintis 2 000 gyventojų. Jame taip pat pažymima, kad elektros neturi didžioji kaimyninės Albanijos dalis.

Bosnijos žiniasklaida praneša, kad elektros energijos tiekimas nutrūko didžiojoje Bosnijos ir Hercegovinos dalyje, įskaitant sostinę Sarajevą.

Kroatijos “Jutarnji List” praneša, kad elektros nėra kai kuriose salose ir daugelyje pakrantės miestų, įskaitant Dubrovniką ir Splitą. Cituojant šaltinį elektros energijos sistemos operatoriuje pranešama, kad problemos prasidėjo Juodkalnijoje, o vėliau išplito į kitas regiono šalis.

“Dar niekada nėra buvę, kad elektros energijos tiekimo tinklo sutrikimų vienu metu būtų buvę trijose šalyse. Taip pat sužinojome, kad dispečeriai dabar aktyviai keičiasi , kad nustatytų, kas nutiko, ir parengtų atkūrimo planą”, – rašo žurnalistai.

Didelio masto gedimo priežastis šiuo metu nežinoma, tačiau spėjama, kad vasaros karščių metu, kai siekė apie 35 ℃, labai padidėjo elektros energijos suvartojimas.

Išeiti iš AMP versijos