Dešrelės, rūkyti mėsos gaminiai jau seniai tapo mūsų mitybos raciono dalimi. Tai nebrangūs ir gana skanūs produktai, kurių vartojimui nereikia kažkokio specialaus ruošimo ar gaminimo, todėl laisvo laiko stokojantys žmonės perka perdirbtus mėsos gaminius.
Tačiau daugelis pirkėjų atkreipia dėmesį į gaminio sudėtį ir net rinkdamiesi brangią ir kokybišką dešrą mato mononatrio glutamatą (E621) – skonio stipriklį. Apie šią medžiagą sklando daugybė gandų, tarp jų – kad ji sukelia vėžį ir nevaisingumą. Nors kai kuriems žmonėms mononatrio glutamatas gali sukelti pašalinį poveikį ir jo neigiama įtaka žmonių sveikatai yra kontroversiškas klausimas. JAV ir ES maisto saugos institucijos yra pripažinę šį maisto priedą saugiu.
Mitybos ekspertai paaiškino, kodėl nereikėtų bijoti mononatrio glutamato dešrose ir dešrelėse.
Daug didesnį susirūpinimą turėtų kelti druskos, prieskonių ir transriebalų kiekis gaminyje. Todėl ekspertai vis dėlto pataria stebėti suvartojamų perdirbtų mėsos produktų kiekį. Pagrindinė rekomendacija – dešra neturėtų visiškai pakeisti natūralių baltymų šaltinių mityboje.
Jei pusryčiams valgote sumuštinį su dešra, pietums – makaronus su dešrelėmis, o vakarienei – pusgaminius, jūsų mityba skurdi baltymais. Valgiaraštyje turėtų būti visaverčių baltymų šaltinių, tokių kaip vištiena, žuvis ir jūros gėrybės. Juk baltymai yra mūsų organizmo pagrindas, o jei jų trūksta, kyla pavojus susirgti įvairiomis ligomis.