Žuvų taukai yra vertingas nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač omega-3 riebalų rūgščių, tokių kaip eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA), šaltinis. Jos atlieka svarbų vaidmenį palaikant širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų, akių ir imuninės sistemos sveikatą.
Naudingos žuvų taukų savybės
- Mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tokiomis kaip miokardo infarktas ir insultas.
- Gerina pažinimo funkciją, mažina depresijos riziką ir palaiko bendrą nervų sistemos sveikatą;
- Palaiko akių sveikatą;
- Mažina uždegiminių procesų tikimybę.
Smegenis daugiausia sudaro neuronai, kurie apdoroja informaciją. Neuronai sudaryti iš daugelio komponentų, įskaitant ląstelių membranas, branduolius, mitochondrijas ir kitas organeles, kuriose nėra riebalų.
Tai svarbu prisiminti planuojant mitybą. Riebalai, ypač kai kurios riebalų rūgštys, pavyzdžiui, omega-3 ir omega-6, yra būtini smegenų veiklai. Jos padeda formuoti ląstelių membranas ir palengvina signalų perdavimą tarp neuronų. Dėl šios priežasties naudinga vartoti žuvų taukus.
Specialistai primena, kad nors smegenyse yra šiek tiek riebalų, jose yra ir kitų medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, angliavandenių, mineralų ir vandens. Tai rodo, kad reikia paįvairinti mitybą, kuri naudinga ne tik smegenų veiklai, bet ir visam organizmui.
Renkantis žuvų taukus, rekomenduojama atkreipti dėmesį į jų kokybę ir šaltinį. Taigi pirmenybę teikite žuvų taukams, gautiems iš riebių šaltųjų vandenų žuvų, pavyzdžiui, lašišų, sardinių, skumbrių ar menkių. Tokiuose žuvų taukuose paprastai gausu omega-3 riebalų rūgščių.