Gamintojai nori atsikratyti populiarios automobilių medžiagos, vadindami ją “toksiška”: kokia tai medžiaga?

Automobilis be chromuotų detalių

Tokie automobilių gamintojai “Volkswagen” ir “” planuoja palaipsniui atsisakyti chromo naudojimo dėl jo toksiškumo ir pavojaus sveikatai. Šešiavalentis chromas, naudojamas chromuojant, yra kancerogenas ir oro teršalas, keliantis pavojų darbuotojams ir aplinkai. “Stellantis” ir “Volkswagen Group” svarsto galimybę chromą pakeisti kitomis medžiagomis.

Volkswagen”, “Jeep” ir dar trys automobilių gamybos bendrovės paskelbė ketinančios palaipsniui atsisakyti chromo, nes jo gamyba yra susijusi su pavojumi metalo apdirbėjų sveikatai ir aplinkosaugos problemomis. paskelbė apie “chromo mirtį”.

 

Kas blogai su chromu?

Šešiavalentis chromas, chromo elemento forma, naudojama chromuojant, yra kancerogenas ir toksiškas oro teršalas. Kai kuriuose pasaulio regionuose, pavyzdžiui, Kalifornijoje, kur sutelkta daug pramonės įmonių, jis yra vienas labiausiai paplitusių teršalų.

Chromuotos detalės pačios savaime nėra pavojingos, tačiau jas naudojant į atmosferą gali išsiskirti šešiavalenčio chromo garai, kurie gali paveikti darbuotojus.

Yra būdų, kaip sumažinti šešiavalenčio chromo poveikį žmonėms. JAV Nacionalinės paviršiaus dangų asociacijos prekybos CNN sakė, kad nuo 1995 m. galvaninių dangų pramonėje “šešiavalenčio chromo išmetimų sumažėjo 99,9 %”. Tačiau dabar Kalifornija siekia visiškai uždrausti chromavimą naudojant šią medžiagą, sakoma pranešime.

Tokį žingsnį svarsto ir “Stellantis” patronuojančioji bendrovė, kuriai priklauso tokie prekių ženklai kaip “Jeep”, “Dodge”, “Ram” ir “Chrysler”. Jos elektrinis visureigis “Jeep Wagoneer S” nebeturi chromo, vėliau tai bus taikoma ir kitiems būsimiems modeliams. Chromą pakeis speciali užtamsinta apdaila, kuri sukuria kontrastą su medžiagomis ir taip pat atlieka dizaino funkciją. Taip pat svarstoma bronzos, sidabro ir grafito apdaila.

 

Išeiti iš AMP versijos