Sultys, nektaras, vaisių gėrimas ir sulčių gėrimas – tai skirtingų rūšių gėrimai, kurie skiriasi sudėtimi ir vaisių ar kitų komponentų kiekiu. Tačiau ne visi žino, kuo skiriasi sultys, nektaras, sultys ir sulčių gėrimas. Ekspertai papasakojo, kaip parduotuvėje išsirinkti 100 % kokybiškas sultis.
Kokia turėtų būti sulčių sudėtis?
Sultys – tai natūralus gėrimas, gaminamas iš atrinktų ir prinokusių vaisių ar daržovių. Tai vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. Sulčių sudėtis priklauso nuo to, iš kokios rūšies vaisių ar daržovių jos pagamintos.
Paprastai jose yra vandens, cukraus (kuris gali būti natūralus arba pridėtinis), vitaminų (pavyzdžiui, vitamino C, B grupės vitaminų, vitamino A) ir mineralinių medžiagų (pavyzdžiui, kalio, kalcio, magnio). Ekspertai pabrėžia, kad tikras sultis turi sudaryti 100 % vaisių. Kuo mažiau vaisių yra sultyse, tuo daugiau jose yra vandens.
„Kuo mažiau vaisių, tuo pigesnis galutinis produktas. Tačiau yra vaisių, iš kurių galima gaminti tik vaisių gėrimus arba nektarus. Nes sultys iš jų bus arba per tirštos, arba per rūgščios. Ir tai nelaikoma sukčiavimu ar piginimu. Gamintojams labai apsimoka gaminti tokias daugiavaises, daugiakomponentes sultis, kad obuolių sultis jums parduotų brangiau”, – pastebi ekspertai.
Iš ko gaminamas nektaras
Nektarą sudaro vaisių arba daržovių sultys, vanduo ir cukrus. Pagrindinė sudedamoji dalis yra sultys, kurios gali būti išspaustos iš šviežių arba konservuotų vaisių. Dažnai naudojami daug sulčių turintys vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, obuoliai, persikai arba kriaušės. Sultys gali būti filtruojamos, kad būtų pašalintos skaidulos ir vaisių dalelės ir nektaras būtų vientisos konsistencijos.
Ekspertai pabrėžia, kad nektare turėtų būti ne mažiau kaip 25 % vaisių.
„Gamintojai prideda rūgštingumą reguliuojančių medžiagų (pvz., citrinos rūgšties), cukraus sirupo skoniui pagerinti, natūralių kvapiųjų medžiagų (priklausomai nuo to, iš kokių vaisių ar daržovių pagamintas nektaras)”, – sako specialistai.
Iš ko susideda vaisių gėrimas?
Vaisių procentinė dalis vaisių gėrimuose turėtų būti ne mažesnė kaip 18 %.
Vaisių gėrimas – tai gėrimas, paprastai gaminamas iš virtų arba šaldytų uogų, vaisių ar daržovių, sumaišytų su vandeniu ir cukrumi. Pagrindinė sudedamoji dalis yra uogos, vaisiai ar daržovės, kurios gėrimui suteikia gaivų ir natūralų skonį.
Gaminant vaisių gėrimus uogos, vaisiai ar daržovės paprastai sutrinamos arba sumaišomos, kad būtų išgautos sultys ir tyrė. Tai leidžia iš žaliavos panaudoti maksimalų sulčių ir skonio kiekį. Įpylus vandens, sultys ir tyrė praskiedžiamos iki norimos konsistencijos, todėl gėrimas tampa ne toks tirštas ir labiau koncentruotas.
Paskutinis vaisių gėrimo ingredientas yra cukrus. Jo dedama siekiant pagerinti gėrimo skonį ir jį išsaugoti. Cukraus kiekis gali skirtis priklausomai nuo recepto ir skonio pageidavimų. Kai kurie gamintojai taip pat gali dėti citrinos sulčių arba žievelės, kad padidintų rūgštingumą ir atgaivintų vaisių gėrimo skonį.
Iš ko susideda sulčių gėrimas?
Vaisių masės dalis sulčių gėrimuose sudaro ne mažiau kaip 10 %, likusią dalį sudaro vanduo, natūralios kvapiosios medžiagos, cukrus ir saldikliai, natūralūs dažikliai ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga (citrinos rūgštis). Tokie komponentai sumažina gėrimo naudą, o kartu su jais suvartojama daug tuščių kalorijų.