Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Geriausias būdas „Android“ išmaniuoju telefonu fotografuoti šiaurės pašvaistę (aurorą)

Donatas Varnas

Artimiausiomis dienomis vėl gali būti matomos šiaurės pašvaistės (auroros). Jei norite išsaugoti šio reginio atminimą, štai geriausias būdas tai padaryti.

Šiaurės pašvaistės paprastai nėra matomos Lietuvoje, arba jeigu yra matomos – tai labai retai. Tačiau dėl stipriausios per 20 metų magnetinės audros jos buvo matomos Lietuvoje net kelias dienas iš eilės.

Kaip fotografuoti šiaurės pašvaistę?

Pirmiausia verta paminėti, kad šiaurės pašvaistės matomumas priklausys nuo jūsų gyvenamosios vietos, šviesos taršos lygio ir daugelio kitų veiksnių. Plika akimi galite pastebėti kai kurias dangaus spalvas arba nedidelį atspalvį, tačiau fotoaparatas tam tikromis sąlygomis gali įžiūrėti daugiau.

Naudodami naktinį režimą arba ilgo išlaikymo režimą galite užfiksuoti šiaurės pašvaistę taip, kad ji atrodys dar geriau nei plika akimi. Štai kaip tai padaryti.

Norėdami pradėti, jums reikia dviejų dalykų. Tamsios aplinkos su minimalia šviesos tarša ir trikojo (arba kito būdo, kaip kuriam laikui užfiksuoti išmanųjį telefoną).

  1. Padėkite telefoną ant trikojo ir atidarykite fotoaparato programėlę.
  2. Tada ekrane pasirinkite naktinį režimą, kuris paprastai būna apatinėje juostoje. Jei šiaurės pašvaistės jau aiškiai matomos plika akimi, tikriausiai galėsite jas puikiai užfiksuoti naudodami šį režimą.

Šiaurės pašvaistė fotografuojant

Astrofotografija naudojant „Google Pixel

Astrofotografijoje galima užfiksuoti daug daugiau detalių. Problema ta, kad astrofotografija dažniausiai galima tik „Pixel“ telefone dėl jo pritaikytų kamerų. Į kitus išmaniuosius telefonus perkeltose „“ fotoaparato programėlėse šio režimo nėra, todėl apsiribojama tik naktine fotografija.

  1. Norėdami paleisti astrofotografiją „Pixel“, padėkite telefoną ant trikojo ir įsitikinkite, kad jis stovi ant stabilaus paviršiaus.
  2. Kelias sekundes nejudėdami pamatysite, kad ant užrakto mygtuko atsiranda žvaigždės piktograma.
  3. Švelniai palieskite šį mygtuką ir telefonas pradės procesą, kuris gali užtrukti iki 4 minučių.
  4. Baigus fotografuoti, telefonas apdoros vaizdą ir eksportuos nuotrauką bei fotografavimo laiko intervalą, kuris ypač įdomus norint užfiksuoti šiaurės pašvaistę judant.

Kiti išmanieji telefonai

Nors nedaug kitų „Android“ telefonų turi specialius astrofotografijos režimus, vis tiek galite padaryti gerą nuotrauką naudodami standartinius naktinius režimus. Dauguma prietaisų, įskaitant „Samsung Galaxy“, sutemus automatiškai persijungia į naktinį režimą. Tačiau tokiems išmaniesiems telefonams, kaip „“, reikalingas rankinis perjungimas.

Jei švytėjimą matote plika akimi, tuomet standartiniu telefono naktiniu režimu tikriausiai pavyks užfiksuoti ir jo vaizdą. Jei aurorą matote vos vos, greičiausiai teks pasinerti į rankinį režimą ir ieškoti geriausios parinkties.

Naudojant profesionalo nustatymus

  1. Kad fotoaparatas ką nors užfiksuotų, reikia, kad užrakto greitis būtų bent 10-15 sekundžių, todėl neapsieisite be įrenginio tvirtinimo prie trikojo.
  2. Norint fotografuoti tuščią dangų, baltos balansui geriau pasirinkti šaltus atspalvius, tačiau Lietuvoje aurora paprastai būna raudona, todėl gali būti prasminga šiek tiek pakoreguoti baltos spalvos balansą šiltų atspalvių link. Tačiau per daug nesukite slankiklio, nes tai iškraipys spalvas.
  3. Dauguma patyrusių fotografų nustato ę nuo 3500 iki 4500 K.
  4. Nustatykite ISO ir ekspoziciją. Tai yra jautrumo šviesai rodiklis. Optimalūs nustatymai yra nuo 1600 iki 3200 ISO. Per didelė vertė lemia grūdėtumą arba triukšmą, o maža vertė sumažina detalumą. Tačiau jums tikrai teks peržiūrėti kelias parinktis, todėl prieš fotografuodami būtinai padarykite keletą bandomųjų nuotraukų, kad nepraleistumėte progos.
  5. Pasirinkite HDR (dinaminis diapazonas). Šis režimas leidžia jutikliui padaryti 5-7 nuotraukų seriją ir sujungti jas į vieną kraštovaizdį.
  6. Mėginant užfiksuoti naktinį dangų, mobiliojo prietaiso blykstė neveiksminga.
  7. Fotografuokite RAW formatu. Nuotraukos bus daug didesnės, tačiau tokias nuotraukas galima redaguoti neprarandant kokybės, o metaduomenyse išsaugoma daug daugiau informacijos apie šviesą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą