Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Gerina smegenų veiklą ir nuotaiką: gerkite šį gėrimą reguliariai

Sandra Alšauskienė

Jei vakare ar anksti ryte mėgstate išgerti kažkokį karštą gėrimą, galbūt laikas pabandyti į savo racioną įtraukti kakavą. Jūs net neįsivaizduojate, kiek daug naudos sveikatai turi šis įprastas . Kakavą pirmieji pradėjo vartoti majai Centrinėje Amerikoje, o į Europą šį produktą XVI a. atvežė ispanų užkariautojai ir nuo to laiko jis tapo labai populiarus. Kodėl ją verta gerti?

Daug antioksidantų

Kakavoje yra daug natūralių antioksidantų, vadinamų polifenoliais, o jie siejami su daugybe sveikatai naudingų medžiagų. Visų pirma polifenoliai gali sumažinti uždegimą, pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujospūdį.

yra vienas iš maisto produktų, kuriame gausu šių medžiagų, be to, joje yra flavonolių, kurie pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu. Tačiau apdorojant ir kaitinant kakavą galima prarasti kai kurias jos naudingąsias savybes. Todėl ne visi perdirbti , kuriuose yra kakavos, bus naudingi jūsų sveikatai.

Mažina širdies priepuolių ir insulto riziką

Kakava ne tik padeda normalizuoti kraujospūdį, bet ir pasižymi kitomis širdžiai naudingomis savybėmis, be kita ko, padeda išvengti širdies priepuolių ir insultų.

Taip yra todėl, kad kakava padidina azoto oksido kiekį kraujyje ir atpalaiduoja bei išplečia arterijas. Tai pagerina kraujotaką ir bendrą širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Be to, kakava taip pat gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir pasižymi kraują skystinančiu poveikiu, panašiu į aspirino.

Kakava padės įveikti ligas

Gerina smegenų veiklą

Kai kurie parodė, kad kakava gali sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką ir pagerinti bendrą smegenų veiklą. Kakavoje esantys flavanoliai dalyvauja biocheminiuose procesuose, kurių metu gaminami neuronai ir smegenų veiklai svarbios molekulės.

Be to, jie taip pat reikalingi azoto oksido gamybai. Eksperimentais įrodyta, kad vyresnio amžiaus žmonėms, vartojusiems kakavos su dideliu flavanolių kiekiu, pagerėjo protinė veikla ir padidėjo smegenų kraujotaka.

Gerina nuotaiką

Kakava gali teigiamai veikti protinę degeneraciją, taip pat padėti įveikti depresijos ir prastos nuotaikos simptomus. Nuotaikos pagerėjimą galima paaiškinti keliomis priežastimis: kakavoje esančiais flavanoliais, kurie padeda paversti triptofaną ir serotoniną, kofeino kiekiu arba tiesiog jusliniu šokolado skonio malonumu.

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą