Džiovinimas leidžia išsaugoti grybuose daugiau naudingų medžiagų nei marinavimas ir šaldymas. Be to, būtent sausi grybai yra aromatingesni. Keletas sausų grybų bet kokiam patiekalui suteiks pikantiško skonio. Džiovinti galima palikti tik jaunus grybus, be kirmėlių ar kitų pažeidimų.
Geriausia grybus džiovinti saulėje
Tačiau verta prisiminti, kad tam reikės bent savaitės saulėto ir karšto oro. Džiovintų grybų žinovai pripažįsta, kad tik saulėje grybai būna patys skaniausi. Grybai suveriami ant vielos, kad nesiliestų vienas prie kito. Tuomet jie pakabinti tokioje vietoje, kur saulės spinduliai juos pasiekia visą dieną. Naktį grybus geriau pakabinti namuose, kad jie vėl nesušlaptų. Grybus geriau uždengti marle, kad jie būtų apsaugoti nuo musių ir dulkių.
Palėpė
Jei namuose turite palėpę arba gerai vėdinamą sausą vietą, grybus galima džiovinti ten. Privaloma sąlyga, ten turi būti nuolatinis oro judėjimas, jokios drėgmės ir, žinoma, purvo.
Orkaitė
Miesto sąlygomis grybai džiovinami įprastoje orkaitėje. Optimali džiovinimo temperatūra yra 50 laipsnių. Ant padėklo grybai išdėliojami taip, kad nesiliestų vienas su kitu. Periodiškai grybai apverčiami. Jei turite džiovinimui skirtą stovą, ši užduotis supaprastėja. Orkaitės dureles galima šiek tiek praverti, kad drėgmė iš grybų lengviau pasišalintų. Laikykite grybus orkaitėje tol, kol nebeliks drėgmės.
Specialus džiovintuvas
Techninė pažanga nestovi vietoje. Buitinės technikos parduotuvėse galima sutikti specialių džiovyklių, skirtų daržovėms, grybams ir vaisiams. Be abejo, daugeliui žmonių šis džiovinimo variantas atrodys paprasčiausias iš visų siūlomų.