Tirštas kraujas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau yra maisto produktų, kurie jį skystina – imbieras, cinamonas, česnakas, sėklos ir kiti.
Gydytojai įvardijo maisto produktus, kurie veiksmingai skystina tirštą kraują. Tokia kraujo būklė yra pavojinga, nes sutrikdo svarbių maistinių medžiagų ir deguonies pernešimą į organus ir didina trombozės – būklės, galinčios sukelti infarktą ir insultą, – tikimybę.
“Kraują skystinančiuose maisto produktuose gausu salicilo rūgšties, omega-3 riebalų rūgščių, jodo ir vitamino E”, – teigė ekspertai.
Alyvuogių aliejus. Jo sudedamosios dalys – omega-3 riebalų polinesočiosios rūgštys ir vitaminas E – švelniai skystina kraują. Tų pačių sudedamųjų dalių yra ne tik brangiame alyvuogių aliejuje, bet ir kituose nerafinuotuose augaliniuose aliejuose (pavyzdžiui, saulėgrąžų).
Imbieras. Be gebėjimo skystinti kraują, šis produktas taip pat turi savybę mažinti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau prieš vartodami imbierą turėtumėte pasitarti su gydytoju: jo veikliosios medžiagos veikia širdies ritmą.
Riešutai ir sėklos. Juose yra visų rekomenduojamų tirštą kraują skystinančių sudedamųjų dalių – salicilo rūgšties, vitamino E, omega-3. Kasdien turėtumėte suvalgyti saują riešutų ir sėklų.
Cinamonas. Jo sudedamoji dalis kumarinas mokslininkams žinomas kaip veiksmingas natūralus antikoaguliantas.
Česnakas. Reikėtų reguliariai suvalgyti vieną ar dvi skilteles augalinio produkto. Yra įrodymų, kad šis įprotis 50 % sumažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę.
Aštrūs pipirai. Pagrindinė produkto medžiaga – kapsaicinas – mažina fibrino, baltymo, kuris turi įtakos kraujo krešulių susidarymui, kiekį.