Pagrindinis pavojus yra tai, kad dauguma žmonių kepimo foliją naudoja netinkamai, dėl to išsiskiria aliuminis, kuris patenka į kūną. Didelis šios medžiagos kiekis gali sukelti daugybę rimtų sveikatos sutrikimų.
Maisto kepimas folijoje – tinkamas naudojimas
Mokslininkai nereikalauja visiškai atsisakyti folijos naudojimo kasdieniame gyvenime. Nepaisant to, norint sumažinti šios medžiagos žalą, svarbu žinoti visas subtilybes. Tyrimai parodė, kad nekenksmingiausias folijos naudojimo būdas – joje laikyti maistą. Kai į jį įvyniojame gaminius, aliuminis negali prasiskverbti į juos.
Tačiau terminio apdorojimo metu turėtumėte būti atsargūs. Aukšta temperatūra lemia tai, kad folija į maistą gali išskirti iki 1-2 mg aliuminio. Tuo pačiu, jei šioje medžiagoje kepsite rūgštų ar daug prieskonių turintį maistą, į maistą patenkančio aliuminio kiekis padidės.
Kad apsisaugotumėte, pomidorai ir vaisiai, ypač citrusiniai vaisiai, neturėtų liestis su folija. Druska ir rūgštis turi savybę ištirpinti aliuminį.
Kai aliuminis kaupiasi organizme, žmogus rizikuoja patirti rimtų viso organizmo veiklos sutrikimų. Visų pirma, tai susiję su pažintiniais gebėjimais. Gali kilti problemų su atmintimi, gebėjimu susikaupti ir taisyklingai sudaryti sakinius. Be to, gali sutrikti hormonų pusiausvyra ir koordinacija. Yra reprodukcinės sistemos gedimo pavojus. Be to, aliuminio perteklius tampa viena iš Alzheimerio ligos ir osteoporozės vystymosi priežasčių.