Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Indija ketina „išsikviesti” lietų, kad padėtų įveikti jau kelias savaites kankinantį nuodingą smogą

Odeta Bartkevičiūtė

Naujasis Delis jau daugiau nei savaitę skendi smoge. Siekdama pagerinti jo kokybę, valdžia pirmą kartą planuoja išprovokuoti kritulius. Lietus turėtų išgelbėti padėtį. Tačiau jį galima „sukelti”?

Dirbtinis lietus prieš nuodingą smogą Indijoje

Ankščiau rašėme, kad šiame Indijos mieste jau uždarytos mokyklos ir apriboti visi statybos darbai, kol oras taps švaresnis. Artimiausiu metu ketinama įvesti papildomų apribojimų transporto priemonėms.

Indija, Delhi (Naujasis Delis)

Indijos aplinkos ministras Gopalas Rai sakė, kad po lapkričio 20 d. valdžios institucijos gali tyčia išprovokuoti kritulius. Tai priklausys nuo teisinio leidimo ir oro sąlygų. Jis pridūrė, kad artimiausiu metu Aukščiausiajam Teismui bus išsiųsti ekspertų pasiūlymai, kaip „sukelti” lietų.

„Tikiu, kad mums pavyks įgyvendinti bent pirmąjį bandomąjį projektą.”, – sakė ministras.

rytą oro kokybės indeksas Naujajame Delyje šiek tiek pagerėjo. Jis viršijo 160 balų ribą, tačiau šios savaitės buvo daug prastesni – daugiau kaip 400 balų. Šveicarijos IQAir šiandienos oro taršą Naujajame Delyje klasifikuoja kaip „pavojingą”.

Kasmet likus 1-2 mėnesiams iki žiemos pradžios oro kokybė Indijoje ir už jos ribų pablogėja. Tuo metu šaltas oras sulaiko teršalus iš šių šaltinių: transporto, pramonės, statybinių dulkių ir dūmų.

Kaip galima kontroliuoti orus?

Naujojo Delio aplinkos apsaugos departamentas turi pasiūlymą, kaip sukelti kritulius. Jie planuoja debesis pasėti sidabro jodidu. Šis „dirbtinio lietaus” metodas jau seniai naudojamas keliose šalyse. Anksčiau tokiu būdu buvo sėkmingai „sukelti” Indonezijoje, Kinijoje, Malaizijoje ir Saudo Arabijoje.

Kai specialios audrų sistemos kerta vieną iš debesų sklaidos projekto teritorijų, sudeginamas tirpalas, kuriame yra nedidelis kiekis sidabro jodido. Tam naudojami antžeminiai generatoriai, tirpalas išleidžiamas iš orlaivių arba šaudomas į dangų. Patekęs į debesis sidabro jodidas sukelia ledo susidarymą – taip atsiranda snaigės, kurios vėliau ištirpsta ir krinta kaip lietus.

Šaltinis: Reuters

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą