Internautus nustebino, kad automobilio padangos turi galiojimo laiką

Padangų pagaminimo data

” tinkle kilo “kipišas”, nes vienas iš naudotojų nusipirko beveik nenaudotą 2014 m. automobilį (jo rida vos 6,5 tūkst. km) ir buvo įsitikinęs, kad nereikalaus jokių investicijų. Tačiau jį parodžius automobilių mechanikui paaiškėjo, kad originalių padangų, kurių protektorius atrodė naujas, galiojimo baigėsi ir savininkui teks pakloti pinigų naujam padangų komplektui.

Nuo 2000 m. ant visų padangų turi būti nurodyta jų pagaminimo data. Tai 4 skaitmenys, atspausdinti ant kiekvienos padangos šoninės sienelės. Pirmieji du skaitmenys žymi pagaminimo savaitę (1-52), o likusieji – metus.

 

Tačiau kaip galima nustatyti, kada baigiasi padangos galiojimo laikas?

Dauguma mechanikų padangų parduotuvėse patars pakeisti padangą, jei ji senesnė nei 10 metų. Tačiau kai kurie padangų prekių ženklai rekomenduoja keisti padangas po 6 metų nuo pagaminimo datos.

Specialistai pažymi, kad galima važinėti su padangomis, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, tačiau tai nėra saugu. Ir tai patvirtina daugybė mirtinų nelaimingų atsitikimų, susijusių su senomis padangomis.

Priežastis ta, kad laikui bėgant padangų keičia savybes. Mišinys gali išdžiūti ir nebeužtikrinti saugaus sukibimo su keliu.

Išeiti iš AMP versijos