Japonai garsėja savo ilgaamžiškumu. Vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė Japonijoje yra 87 metai ir tai yra ilgiausia trukmė pasaulyje.
Yra kelios priežastys, kodėl japonai gyvena taip ilgai. Pirma, japonų virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Joje gausu daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų ir jūros gėrybių. Japonai taip pat vartoja palyginti nedaug raudonos mėsos ir pieno produktų.
Antra, japonai gyvena sveiką gyvenimo būdą. Dauguma japonų reguliariai mankštinasi, nerūko ir nepiktnaudžiauja alkoholiu.
Mitybos specialistas Olegas Švecas iš Ukrainos savo “Facebook” puslapyje papasakojo apie maisto produktus, kurie prisideda prie japonų ilgaamžiškumo.
Pasak jo, tradicijos ir ypač vietinė Japonijos virtuvė padeda japonams ne tik ilgai gyventi, bet ir išlaikyti puikią sveikatą iki pat senatvės.
“Japoniškuose maisto produktuose ir patiekaluose yra daug unikalių medžiagų, tarp kurių svarbus vaidmuo tenka natokinazei. Tai natūralus fermentas, susidarantis fermentuojant natto – japonišką patiekalą, kurio pagrindą sudaro sojos pupelės”, – sako mitybos specialistas.
Tyrimai rodo, kad didelis natto vartojimas Japonijoje siejamas su ilgesne gyvenimo trukme ir mažesniu sergamumu lėtinėmis ligomis. Žmonės, kurie dažnai valgo natto, mažiau rizikuoja mirti nuo širdies ligų.
“Rytų Azijoje natto jau tūkstantmečius yra populiarus maisto produktas. Tai natokinazės šaltinis, turintis daugybę naudingų savybių”, – pabrėžia ekspertas.
Įrodyta, kad nattokinazės fermentas sveikatai naudingas keliais būdais:
- Mažina širdies ligų riziką: Tyrimai rodo, kad nattokinazė padeda tirpdyti kraujo krešulius, gerina kraujotaką ir mažina širdies ligų riziką.
- Geresnė sinusų būklė: Šis fermentas padeda mažinti nosies polipus, palengvina kvėpavimą ir sumažina diskomfortą.
- Teigiamas poveikis žarnynui ir medžiagų apykaitai: Nattokinazė skatina subalansuotą žarnyno mikrobiomą ir gerina medžiagų apykaitą, todėl padeda išvengti lėtinių ligų.