JAV rengia įstatymo projektą dėl Rusijos aukso atsargų įšaldymo

Aukso luitas

Aukso luitas

JAV senatorių kartu su šalies Iždo departamentu rengia įstatymo projektą, kuris padėtų blokuoti Rusijos aukso atsargas maždaug 132 mlrd. dolerių, reaguojant į invaziją į Ukrainą. Apie tai kovo 23 d. pranešė “Axios”, remdamasi šaltiniais.

JAV ruošiasi įšaldyti Rusijos aukso atsargas

Pažymima, kad JAV iždo sekretorė Janet Yellen šią savaitę susitiks su senatoriais Angusu Kingu (R-Island), Johnu Cornynu (Teksasas), Billu Hagerty (Tenesis) ir Maggie Hassan (Naujasis Hampšyras) aptarti teisėkūros iniciatyvos.

Portalo duomenimis, praėjusį savaitgalį Kongreso tarnybos ir Iždo departamentas dirbo, kad atliktų tam tikrus techninius įstatymo projekto pakeitimus.

Senatorius Kingas pažymėjo, kad Senatas šį dokumentą gali priimti jau šią savaitę.

Dokumente primenama, kad Rusijos pareigūnai ir oligarchai gali naudoti Rusijos aukso atsargas pinigų plovimui arba keitimui į užsienio valiutą nereguliuojamose rinkose.

Kremlius pradėjo kaupti auksą 2014 m., kai JAV įvedė naujas sankcijas dėl Krymo aneksijos. Dabar, kai rublio kursas mažėja, Rusijos bankas vėl pradeda pirkti auksą.

Tuo tarpu galiojančios Rusijos Federacijai taikomos visiems sandoriams, susijusiems su šalies Centriniu banku, Finansų ministerija ir NTF, įskaitant auksą. Tačiau šios priemonės netaikomos, pavyzdžiui, auksui, kuris buvo pervestas į Rusijos banką, kuriam netaikomos sankcijos.

Pagal naująjį teisės aktą antrinės sankcijos būtų taikomos visiems JAV subjektams, sąmoningai prekiaujantiems auksu iš Rusijos centrinio banko atsargų arba jį gabenantiems. Jiems taip pat bus taikomos sankcijos, jei jie fiziškai ar elektroniniu būdu parduos auksą Rusijoje.

Senatorius Kingas pabrėžė, kad sudaro ketvirtadalį Rusijos atsargų, o JAV užduotis – neleisti, kad jis būtų monetizuojamas.

Anksčiau Rusijos Vladimiras pasirašė įstatymą, kuriuo panaikinamas PVM fiziniams asmenims perkant aukso luitus.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos