Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

JAV šiandien minima Padėkos diena: pagrindinės šios šventės tradicijos ir kada ji pradėta švęsti

Padėkos diena JAV
Mindaugas Bružas

Padėkos yra pagrindinė valstybinė šventė Jungtinėse Valstijose. Ji švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį. Šiemet amerikiečiai prie šventinio stalo rinksis lapkričio 23 d.

Šią dieną jie dėkoja Dievui už savo pasiekimus, gausų derlių ir visus gerus dalykus, kurie nutiko per visus šiuos metus.

Padėkos dienos istorija

Padėkos diena pradėta švęsti XVII amžiuje. Tuomet piligrimai atvyko į Šiaurės Ameriką, nes norėjo čia įsikurti visam laikui. Žiema buvo labai šalta, todėl pusė jų mirė.

Taip pat kilo problemų dėl maisto. Todėl indėnai mokė piligrimus, įdirbti žemę ir auginti įvairias kultūras. Taip jiems pavyko gauti gausų derlių. Šia proga abi tautos surengė bendrą vakarienę, kad padėkojo viena kitai už pagalbą.

1789 m. pirmasis Jungtinių Valstijų prezidentas Džordžas Vašingtonas Padėkos dieną paskelbė nacionaline švente. Tada ji buvo švenčiama lapkričio 26 d. Tačiau vėliau, 1863 m., Abraomas Linkolnas nusprendė, kad Padėkos diena bus švenčiama ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį.

Šventės tradicijos

Tradiciškai šią dieną prie šventinio stalo susirenka kelios kartos. Vakarienė neapsieina be kepto kalakuto. Jungtinėse Valstijose jis tapo Padėkos dienos simboliu. Kai kuriose amerikiečių šeimose laikomasi tradicijos perlaužti kepto kalakuto krūtinkaulį. Du svečiai paima kaulą iš skirtingų galų, sugalvoja norą ir traukia, kol jį sulaužo. Noras išsipildys tam, kuris ištrauks daugiau kaulo.

Švenčiama Padėkos diena
Švenčiama Padėkos diena

Amerikiečiai taip pat eina į bažnyčią melstis ir dėkoti Dievui. Visos ir valstybinės įstaigos nedirba, nes Padėkos diena Jungtinėse Valstijose yra oficiali šventė. Žmonės nepamiršta daryti gerų darbų, aukoti labdarai ir padėti tiems, kuriems reikia pagalbos.

Padėkos dieną Niujorke vyksta Macy's paradas. Pirmą kartą jis buvo surengtas 1924 m. Tuomet Macy's universalinės parduotuvės surengė paradą, kad pažymėtų kalėdinių mugių pradžią.

Padėkos dienos paradas JAV
Padėkos dienos paradas JAV

Tradiciškai paradas trunka tris valandas – nuo 9.00 iki 12.00. Jis prasideda Manhatane ir baigiasi prie Macy's Herald Square. Parade dalyvauja universalinių parduotuvių tinklo „Macy's” darbuotojai ir jų nariai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą