Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ką sodinti daigams sausio mėnesį: 5 geriausi augalai ant palangės

Mindaugas Bružas

Sėjos sezonas ne visada prasideda pavasarį. Jau sausio mėnesį kai kurias daržoves ir gėles galite sodinti į vazonėlius ir dėti ant palangės, kad anksti pavasarį persodintumėte į dirvą. Taigi pirmąjį derlių gausite daug anksčiau. Be to, tokie ištvermingesni ir rečiau serga.

Ryškios gėlės

Gėlės

Gėlės sodinukams sėjamos sausio mėnesį, kad paspartėtų jų žydėjimas. Pirmąjį metų mėnesį galima sėti ir daugiamečius, ir vienmečius augalus.

Štai gėlių, kurias galima sodinti daigams sausio mėnesį, pavyzdžiai:

  • Petunijos
  • Begonijos
  • Lobelijos
  • Raktažolės
  • Turkiški gvazdikai
  • Svogūninės gėlės – tulpės, narcizai, hiacintai, krokai.

Papriku daigai

Paprikos

Paprikos – viena iš daržovių, kurias galima drąsiai sodinti daigams sausio mėnesį. Tam tinka vidutinio sezono ir vėlyvosios veislės. Prieš sodinimą sėklas rekomenduojama mirkyti pelenų tirpale. Norėdami tai padaryti, ištirpinkite 2 g medžio pelenų litre šilto vandens. Paprikos sėklas suriškite į marlę arba medžiaginį „maišelį“ ir panardinkite į mišinį 3 valandoms. Tada nuplaukite sėklas ir išdžiovinkite ant radiatoriaus.

Paprikos sėjamos į mažus indelius, kurių gylis ne didesnis kaip 5 cm.. Pasirodžius keliems lapams, daigus galima persodinti į gilesnius vazonus, kuriuose jie išliks iki pavasario. Prieš pasirodant daigams, pipirų daigai laistomi kas 3 dienas iš purškiamo buteliuko. Tada dirvą reikia purkšti kiekvieną dieną, kad žemė visada būtų šiek tiek drėgna.

Pomidorai

Pomidorai noksta ilgai, todėl daigams juos galima sodinti jau sausio mėnesį. Tada, kai jie bus persodinti į dirvą šiltnamyje, pomidorai jau bus su žiedais. Jei ant palangės šalta, tuomet geriau sėti šalčiui atsparias veisles.

Prieš sodinant pomidorų sėklas reikia 30 minučių pamirkyti šiltame vandenyje – taip jos geriau išdygs. Pomidorai sodinami į atskirus puodelius arba į didelį indą 4 cm atstumu vienas nuo kito. Prieš sodinant dirvą reikia apipurkšti šiltu vandeniu. Po sėjos indas uždengiamas plėvele ir dedamas šalia radiatoriaus gerai apšviestoje vietoje. Reguliariai laistykite žemę, kad ji neišdžiūtų.

Baklažanai

Baklažanus daigams galima sėti sausio viduryje – pabaigoje – tada daigai „subręs“ iki gegužės mėn. dygsta 2 savaites, vėliau joms reikia augti dar 60 dienų prieš persodinant į žemę. Baklažanų sėklas rekomenduojama sodinti durpių tabletėse arba specialioje daržovėms skirtoje žemėje.

Dieną prieš sėją žemė gausiai laistoma. Į kiekvieną stiklinę išdėliojamos 2–3 sėklos ir lengvai apibarstomos žeme. Jei baklažanus sėsite į bendrą indą, 5 cm atstumu vienas nuo kito padarykite 2 cm gylio vagas. Prieš dygimą uždengiami folija ir dedami į šiltą vietą.

Braškės

Braškės

Sausio mėnesį palanku sėti remontantinių veislių braškes. Pirmąsias uogas jau galima skinti liepos mėnesį.

Braškių sėklos prieš sodinimą mirkomos šiltame vandenyje, o po to išdžiovinamos. Tada sumaišykite universalią žemę ir smėlį santykiu 1:1 ir tolygiai pabarstykite sėklas. Indas braškėms auginti turi būti ne gilesnis nei 3 cm. Pasėjus indą uždenkite plėvele ir pastatykite kuo arčiau radiatoriaus. Po 14 dienų pasirodys pirmieji ir plėvelę galėsite nuimti.

Kovo mėnesį braškių daigus reikia persodinti į atskirus 5 cm gylio indus. Po to juos dar reikia nuskaidrinti. Į žemę braškes galite persodinti gegužę, jei šiltas, arba birželį.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą