Kada švenčiamos Šv. Kalėdos?

Kada švenčiamos Kalėdos

 arba Šventos Kalėdos – senas šaknis turinti žiemos saulėgrįžos, sugrįžimo šventė. yra krikščionių religinė šventė, skirta Jėzaus Kristaus gimimo paminėti. Ši graži šventė švenčiama kiekvienų metų gruodžio 25 d., pagal Grigaliaus kalendorių.

Lietuvoje Šv. Kalėdos yra valstybinės šventės, todėl gruodžio 25 d. ir 26 d. yra nedarbo dienos.

Šv. Kalėdų tradicijos ir šventimas šiandien

Krikščioniškoji Kalėdų tradicija

Krikščioniškoji Kalėdų tradicija remiasi Naujojo Testamento Evangelijomis, kuriose pasakojama apie Jėzaus Kristaus gimimą Betliejuje.

Kalėdų šventės metu krikščionys pagerbdami Jėzaus Kristaus gimimą dalyvauja bažnyčios pamaldose, kurių metu skaitoma Evangelija apie Jėzaus Kristaus gimimą. Taip pat daugelis krikščionių namuose papuošia eglutę, kuri simbolizuoja gyvybės medį, ir dovanoja vieni kitiems dovanas.

Pasaulietinė Kalėdų tradicija

Kalėdos yra tapusios ne tik religine, bet ir pasaulietine švente. Daugelis žmonių, net ir nesilaikančių krikščionybės, švenčia Kalėdas šventę, skirtą šeimai ir draugams.

Pasaulietinėje Kalėdų tradicijoje vyrauja tokios šventės apeigos kaip eglutės puošimas, dovanų dovanojimas, švenčių rengimas su artimaisiais. Taip pat Kalėdos yra laikomos puikia proga pasimėgauti šventiniais patiekalais ir gėrimais.

Kalėdos Lietuvoje

Lietuvoje Kalėdos yra švenčiamos jau nuo seniausių laikų. Lietuvoje žmonės dažnai gamina tradicinius patiekalus, tokius kaip su burokėliais, vėdarai, kūčiukai. Taip pat Kalėdos yra puiki proga pasigaminti kalėdinius sausainius ir pyragus.

Kalėdų naktį lietuviai eidavo į bažnyčią į šv. Mišias. Po mišių būdavo renkasi į šventinius susitikimus su artimaisiais ir draugais. Kalėdų šventės metu būdavo dainuojamos kalėdinės dainos, pasakojamos kalėdinės istorijos.

Kalėdos yra šventė, kuri suteikia žmonėms galimybę pabūti kartu su artimaisiais, pasidžiaugti vieni kitais ir šventine dvasia.

Išeiti iš AMP versijos