Kaip auginti pomidorų daigus: instrukcijos pradedantiesiems

Kaip seti pomidorus 2022

Pirkdami jau paruoštus daigus ne visada galite būti tikri, kad jums buvo parduota tai, ką norėjote nusipirkti. Be to, jei neapsiribojate sodo centrų ar turgų asortimentu, galite surinkti įdomią egzotiškų pomidorų sėklų kolekciją.

Instrukcijos pradedantiesiems, kaip auginti pomidorų sodinukus

Kada sėti pomidorų sėklas?

Geriausias sodinti pomidorus iš sėklų yra maždaug nuo šešių iki aštuonių savaičių prieš planuojant sodinti juos į dirvą. Taip pat verta atsižvelgti į 2023 metų mėnulio kalendorių.

Kaip auginti pomidorus iš sėklų?

Pomidorų gali būti auginamos mažuose vazonėliuose su drėgnu pirminiu sėklų dirvožemiu arba drėgnomis durpių granulėmis. Kiekviename vazonėlyje geriau sodinti dvi pomidorų sėklas. Jei kai kurios sėklos nesudygsta, tai padės įsitikinti, kad kiekvienoje talpykloje yra pomidorų daigų.

Pomidorų sėklos turėtų būti sėjamos maždaug tris kartus didesniame gylyje nei pačios sėklos dydis. Tai yra 3–6 mm, priklausomai nuo pasirinktų auginti pomidorų veislės.

Pomidorų daigams reikalinga tinkama temperatūra

Pasodinus pomidorų sėklas, vazonėlius padėkite į šiltą vietą. Norint greitai sudaiginti, optimali turi būti nuo 21 iki 27 laipsnių. Šildymas iš apačios taip pat padės.

Daugelis sodininkų mano, kad pomidorų sėklų talpyklos padėjimas ant šaldytuvo ar kito prietaiso, kuris veikimo metu skleidžia šilumą, labai padeda skatinti daigumą. Taip pat galite naudoti minimalios temperatūros elektrinį šildymo padėklą, uždengtą rankšluosčiu.

Laistymas ir tręšimas

Pasodinus pomidorų sėklas, belieka laukti, kol jos sudygs. Sėklos turėtų sudygti per vieną ar dvi savaites. Esant žemesnei temperatūrai, pailgės daigumo laikas, o aukštesnėje temperatūroje pomidorų sėklos sudygs greičiau.

Pomidorų sėkloms sudygus, daigus galima nukelti nuo šilumos šaltinio, tačiau juos vis tiek reikia laikyti kur nors šiltai. Pomidorų daigams reikės ryškios šviesos, o žemė turi būti drėgna. Geriau laistyti iš apačios, o jei tai neįmanoma, laistyti taip, kad nekristų ant naujų daigų.

Apšvietimui tinka šviesus į pietus nukreiptas langas, fluorescencinė lempa arba kaitrinė lemputė. Kai tik užsiaugins pirmus lapus, galite duoti jiems šiek tiek skystų trąšų. Jei daigas yra pailgas, tai rodo, kad jam trūksta šviesos. Arba perkelkite šviesos šaltinį arčiau.

Jei jūsų pomidorų daigai pasidaro purpuriniai, jiems reikia šiek tiek trąšų.

Išeiti iš AMP versijos