Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip dažnai reikia siurbti ir plauti grindis: mokslininkai pateikė tikslų atsakymą

Mindaugas Bružas

Šiuolaikiniame pasaulyje dažnam namų valymui laiko lieka labai mažai, o dažniausiai grindys plaunamos ir siurbiamos – ne dažniau kaip kartą per savaitę arba dar rečiau. Pasirodo, to neužtenka švarai namuose palaikyti. Kaip dažnai reikia plauti grindis, siurbti dulkes ir ką apie tai mano ?

Sudėtinga dulkių formulė

Tai, ką mes vadiname dulkėmis, yra kietos dalelės, kurių dydis yra nuo 10 iki 0,01 mikrono. Jei jie yra mažesni nei 10 mikronų, jie gali laisvai judėti erdvėje ir netgi tiesiog skristi ore. Pasiekę 50 μm, jie palaipsniui pradeda nusėsti ant įvairių paviršių.

neatsiranda savaime, nors mums kartais taip atrodo. Dalelės susidaro iš vilnos, pleiskanų, plunksnų – iš žmonių ir naminių gyvūnų veiklos.

Dulkės taip pat susidaro iš žmogaus plaukų ir odos fragmentų, nailono dalelių, stiklo pluošto, audinių, popieriaus – visko, ką naudojame kasdieniame gyvenime. Net mažos medžiagų dalelės, iš kurių gaminami mūsų , sienos, grindys ir lubos, virsta dulkėmis.

Tačiau nemaloniausia, kad dulkėse gyvena mikroskopinės dulkių erkutės. Jos yra bet kuriame bute. Jos yra nepavojingos, tačiau jų atliekos – taip.

Be to, dulkės gali sugerti bet kokias medžiagas, kurios patenka į butą. Ir tokiose dalelėse galite rasti daugybę organinių junginių ir beveik visą Mendelejevo lentelę.

Dulkių siurbimas

Kaip dažnai reikia valyti namus?

Mokslininkai atliko tyrimus ir ištyrė kelių tūkstančių butų būklę. Analizė parodė, kad šlapias valymas yra tikrai efektyvus – ore mažėja dulkių dalelių. Tačiau jau po trijų dienų dulkių dalelės vėl atsistatė.

Tai reiškia, kad du kartus per savaitę turėtumėte išsiurbti arba nušluostyti grindis. Be to rekomenduojama šlapiu valymu nuvalyti visus paviršius. Ypač jei namuose yra augintinių ir mažų vaikų.

Kodėl nereikėtų kasdien bėgioti su dulkių siurbliu ir skuduru?

Mikrobiologas Jasonas Tetro mano, kad nereikėtų persistengti. Visiems namuose esantiems mikroorganizmams „karo” skelbti irgi nereikia.

Faktas yra tas, kad gyvenimas steriliomis sąlygomis iš tikrųjų reikalingas tik žmonėms, kurių nusilpęs. Visiems kitiems žmonėms bus naudingiau, jeigu namuose bus daugiau įvairių mikroorganizmų.

Ypač ten, kur yra vaikų – vaiko imunitetas tik mokosi susidurti su įvairiais išoriniais grėsmės veiksniais, o sterili švara nepadės.

Dulkių valymas namuose

Ką rekomenduoja ekspertai:

  • turėtų būti keičiama kartą per savaitę ar bent kartą per dvi savaites. Jei įmanoma, dažniau keiskite pagalvių užvalkalus.
  • Kriaukles reikia plauti ir dezinfekuoti kasdien, net jei jos atrodo švarios. Kartą per savaitę – plovimas specialiomis priemonėmis.
  • Kilimus reikia valyti kartą per savaitę, išsiurbti pagal poreikį.
  • Grindys – kambariuose ir miegamuosiuose reikia plauti 1-2 kartus per savaitę, virtuvėje – dažniau. Žiemą skalbti galima kiek rečiau, vasarą – dažniau.
  • Valyti dušo kabiną arba vonią – bent kartą per dvi savaites.
  • Virtuvinius rankšluosčius reikia keisti 1-2 kartus per savaitę, dušo rankšluosčius – kartą per 7-10 dienų.
  • Durų rankenas – jas reikėtų šluostyti bent kartą per savaitę, ypač virtuvės, vonios ir tualeto.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą