Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip gydyti slogą?

Kaip gydyti sloga
Mindaugas Bružas

Užsikimšusi nosis yra viena nemaloniausių peršalimo simptomų. Dėl to skauda galvą, pablogėja bendra savijauta, jaučiate silpnumą, sunku susikaupti darbe, maistas atrodo beskonis ir labai sunku užmigti. Be krūvos šlapių nosinių, nuolatinio čiaudulio, raudonos, patinusios nosies ir nuolat užsikišusios nosies.

Kas vyksta žmogaus organizme, kai jums yra sloga?

Sloga arba rinitas yra ūminė uždegiminė nosies gleivinės liga. Nosies gleivinės pokyčiai uždegimo metu vystosi keliais etapais.

Kai organizmas per daug atvėsta, nosies gleivinės kraujagyslės susiaurėja, o paskui greitai išsiplečia. Dėl to pasunkėja kvėpavimas per nosį, atsiranda čiaudulys, sausumas ir deginimas nosies ertmėje. Ši stadija yra labai trumpa, trunka tik kelias valandas. Jei užsikrečiama virusine infekcija, prasideda antrasis ligos etapas, trunkantis 3-4 dienas. Šiai stadijai būdingas apsunkęs kvėpavimas per nosį, išskyros iš nosies, nosies užgulimas, susilpnėjęs uoslės pojūtis, taip pat gali būti užkimštos ausys ir ašarojimas. Bendra būklė pagerėja, palaipsniui grįžta kvėpavimas per nosį ir uoslė, o nosies išskyros tampa geltonos arba žalios ir tirštesnės. Tai rodo trečiojo ligos etapo, susijusio su bakteriniu uždegimu, formavimąsi. Liga paprastai trunka 7-10 dienų. Tačiau šios ligos negydant, susilpnėjus organizmo imuninei apsaugai, rinitas gali tęstis net iki 3-4 savaičių ir peraugti į lėtinę formą arba sukelti rimtų komplikacijų.

Yra keletas skirtingų rinito tipų: infekcinis, alerginis, vazomotorinis, vaistų sukeltas, trauminis, hipertrofinis ir atrofinis.

Sloga

Slogos gydymas namuose

Pajutus pirmuosius peršalimo požymius labai gerai pasidaryti karštą vonelę kojoms su garstyčiomis, išgerti karštos arbatos su medumi, citrina, imbieru, erškėtuogėmis ir eiti miegoti. Taip pat galite naudoti inhaliacijas su eteriniais aliejais (pipirmėčių, eukaliptų, arbatmedžio ir kt.) arba naudoti specialius balzamus nuo peršalimo, kurių sudėtyje yra eterinių komponentų. Jei kūno temperatūra pakyla aukščiau nei 38,0 °C, pajusite šaltkrėtį visame kūne, teks vartoti karščiavimą mažinančius vaistus ir, žinoma, gerti daug skysčių (šiltų) bei likti lovoje, o ne eiti į darbą.

Šiuolaikinėje farmacijos rinkoje yra daug įvairių preparatų, aktyviai reklamuojamų žiniasklaidoje, skirtų ūminei ir lėtinei slogai gydyti. Tačiau tarp šios įvairovės nėra „super” vaisto, kuris pastatytų jus ant kojų per vieną dieną! Jei vis dėlto susirgote, geriau kreipkitės į gydytoją, o ne eksperimentuokite su savimi.

Vaistai nuo slogos

Peršalimo ligoms gydyti yra kelios vaistų grupės:

  • Vazokonstriktoriai;
  • Drėkikliai;
  • Antivirusiniai;
  • Antihistamininiai vaistai;
  • Homeopatiniai;
  • Antibakteriniai.

Vazokonstriktoriai nuo slogos

Vartojami siekiant sumažinti patinimą ir palengvinti gleivių sekreto pasišalinimą, nes sutraukia nosies ertmės kraujagysles, todėl nosies ertmės išsiplečia ir pagerėja kvėpavimas per nosį. Šiuos aerozolio pavidalo preparatus daug lengviau dozuoti.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Turėtumėte žinoti, kad jų vartojimas ilgiau nei 5-7 dienas yra nerekomenduojamas![/box]

Drėkinamieji vaistai nuo slogos

Tai pagalbinė vaistų grupė, skirta įvairioms slogos rūšims gydyti. Pagrindinė jų paskirtis – pagerinti gleivių savybes ir palengvinti jų nutekėjimą. Jie dažniausiai naudojami rinitui / slogai gydyti. Jų pagrindą sudaro jūros arba šaltinio vanduo.

Antivirusiniai preparatai nuo slogos

Vartojami ankstyviausiose virusinių infekcijų gydymo stadijose ir veikia tiesiogiai ligos priežastį. Profilaktiškai jie vartojami, kai yra didelė virusinės infekcijos tikimybė.

Antibakteriniai vaistai nuo slogos

Dažniausiai taikoma, kai sloga trunka ilgai arba kai atsiranda komplikacijų. Skiriant šios grupės vaistų, visada reikia pasitarti su gydytoju. Šiuo metu galima įsigyti įvairių formų antimikrobinių preparatų: tablečių, kapsulių, purškiklių (vietiniam naudojimui).

Homeopatiniai vaistai nuo slogos

Organizmą veikia kompleksiškai. Vartojant šios grupės vaistus, labai svarbu laikytis rekomenduojamos dozės ir vartojimo trukmės.

Slogos komplikacijos

Sinusitą (viršutinio žandikaulio sinusitą, frontitą ir kt.) dažnai sukelia ūminės virusinės kvėpavimo takų infekcijos, ir kitos infekcinės ligos. Tai sukelia skausmą ir įtampą pažeistuose paranaliniuose sinusuose, pakyla kūno temperatūra, išskyros iš nosies tampa pūlingos, susilpnėja uoslė, atsiranda fotofobija, ašarojimas ir galvos skausmas.

Otitas yra ūminis vidurinės ausies uždegimas. Pagrindiniai yra stiprus ausų skausmas, ausų triukšmas ir užgulimas, sumažėjęs klausos aštrumas ir padidėjusi kūno temperatūra.


Taip pat skaitykite:

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą