Kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Jis taip pat yra vienas brangiausių. Todėl rinkdamiesi kavą turite būti pasirengę ir atkreipti dėmesį į daugelį veiksnių.
Kavos ekspertai pataria, kaip pasirinkti tinkamą kavą ir kokių penkių taisyklių reikia laikytis.
Kavos šviežumas
Pirmasis kavos pasirinkimo kriterijus – jos šviežumas. Negalima pakuoti kavos iš karto po skrudinimo, nes iš kavos išsiskiria anglies dioksidas, kuris gadina aromatą. Prieš ruošiant ir geriant kavą, ją reikia palikti keletą dienų pastovėti.
Malta kava laikoma paruošta 30 dienų – tiek laiko reikia, kad susiformuotų jos aromatas. Po 30 dienų kava nebus sugedusi ar netinkama naudoti, tačiau jos skonis bus silpnesnis.
Kavos skrudinimo laipsnis
Šis veiksnys taip pat labai svarbus. Yra kelios skrudinimo rūšys, kurias galima nustatyti pagal pupelių spalvą: šviesi, vidutinė ir labai tamsi.
Naudojant lašinimo metodą, geriausia yra šviesiai skrudinta kava, nes išgaunama daugiau aromatų ir atspalvių. Švelnaus skrudinimo kavos rūšis nėra ideali naudoti namų kavos aparatuose.
Populiariausia yra vidutinio skrudinimo rūšis. Rudos spalvos pupelės su baltu šydu viduryje idealiai tinka bet kokiam virimo būdui. Intensyvus, šiek tiek rūgštus gėrimas.
Tamsiai skrudinta kava yra įgytas skonis. Jame trūksta rūgštingumo, jis yra sodresnis, sunkus ir šiek tiek kartokas.
Kavos rūšis
Robusta – ši kava yra pigesnė. Gryna “Robusta” yra šiek tiek žemiško skonio ir neturi ypatingų atspalvių. Tačiau ši veislė yra stipresnė ir tankesnė.
Arabica – ekspertų nuomone, ši veislė turi daugiau kavos skonio, aromato ir atspalvių. Daug kas priklauso nuo regiono, augimo aukščio, dirvožemio ir klimato. Skonis rūgštus, bet švelnesnis.
Dauguma prekės ženklų naudoja arabikos ir robustos mišinį. Taip išsaugomi įdomūs atspalviai ir skoniai. Kuo daugiau robustos, tuo stipresnė ir rūgštesnė bus kava.
Kavos pakuotė
Ant šviežiai skrudintos kavos pakuotės turi būti vožtuvas. Be jo kava gali užspringti. Iš kitų šalių įvežama supakuota kava turėtų būti vakuumuota.
Ant pakuotės turi būti etiketė su informacija: veislė, kilmė, pagaminimo data, skrudinimo laipsnis ir gamybos adresas.
Jei jaučiate pupelių kvapą, lengvai paspauskite pakuotę, kad atidarytumėte vožtuvą. Stiprus aromatas rodo, kad produktas šviežias, o silpnas ir šiek tiek kartus – atsisakykite tokio pirkinio.
Malta kava
Ekspertai pataria nepirkti iš anksto supakuotos maltos kavos. Kavą reikia sumalti prieš pat virimą. Oro poveikyje malta kava labai greitai praranda aromatą ir skonį.
Pirkdami maltą kavą nematote pupelių. Šiandien malta kava dažnai parduodama suskaldytomis, netolygiai paskrudintomis, sugedusiomis ir perkepintomis pupelėmis.