Daugelis žmonių mėgsta marinuotus agurkus dėl jų skonio, traškumo ir sūrumo. Mūsų receptoriai taip pat “džiaugiasi” skonių deriniu, todėl į smegenis siunčia malonumo signalus. Sūdyti agurkai dedami į patiekalus, kad pagyvintų skonį, ir valgomi kaip atskiras užkandis.
Tačiau mitybos specialistai įspėja, kad šis populiarus užkandis gali būti žalingas sveikatai, todėl jo tikrai neverta valgyti reguliariai.
Tam yra trys priežastys:
- Pirma, sūdyti, taip pat marinuoti ir konservuoti agurkai turi mažą maistinę vertę;
- Antra, jie gali padidinti kraujospūdį. Druskos perteklius padidina natrio kiekį, todėl marinuoti agurkai yra nesveiki. Reguliarus papildomo natrio kiekio vartojimas gali sukelti problemų, įskaitant hipertenziją. Žmonės, kurie jau sirgo šia liga, būtinai turėtų saikingai vartoti marinuotus agurkus.
- Trečia, jie gali pakenkti inkstams. Vėlgi viskas priklauso nuo druskos.
Tai verta žinoti
Vidutinio dydžio marinuotame agurke yra 569 miligramai natrio. Tuo tarpu suaugusio žmogaus organizmo paros poreikis yra 2300 miligramų, ir tai yra tik keturi agurkai. Per didelis natrio kiekis organizme gali sukelti pilvo pūtimą, vandens susilaikymą, aukštą kraujospūdį ir dėl to labai apkrauti inkstus. O jei agurkų salotas gaminsite su aliejumi, tai gali dar labiau padidinti cholesterolio kiekį. Taigi kyla reali širdies ligų paūmėjimo grėsmė.