Kaip nešvarus oras kelia grėsmę mūsų sveikatai?

Sandra Alšauskienė

Oro taršos problema kasmet paliečia vis daugiau šalių ir regionų. Gydytojai pabrėžia, kad kenksmingi išmetami teršalai daro pražūtingą poveikį įvairiems mūsų sveikatai.

Kvėpavimo takų problemos

Akivaizdžiausios ir labiausiai paveikiančios kenksmingų išmetamųjų teršalų pasekmės mūsų organizmui yra susijusios su kvėpavimo sistemos problemomis. Nešvarus yra tiesioginė ar netiesioginė lėtinės obstrukcinės plaučių (LOPL) ir astmos priežastis. Kai kuriais atvejais nešvarus oras sukelia plaučių vėžio išsivystymą.

Širdies ir kraujagyslių ligos

užteršto oro regionuose daro nepataisomą žalą širdies ir kraujagyslių sistemai. Dėl to sutrinka kraujotaka, o tai gali sukelti rimtų širdies ir kraujagyslių problemų.

Problemos su širdimi ir kraujotaka

Insultai

2016 m. nustatė tiesioginį ryšį tarp oro taršos ir kas trečio insultų. Kenksmingi išmetami teršalai sutrikdo kraujo tekėjimą į smegenis, o tai išprovokuoja ūmius smegenų kraujagyslių sutrikimus.

Impotencija

Užterštas oras daro netiesioginį poveikį žmonių, ypač vyrų, seksualinei sveikatai. Dėl ilgalaikio nešvaraus oro poveikio jiems išsivysto impotencija arba erekcijos sutrikimai.

Komplikacijos nėštumo metu

Būsimos motinos turi būti ypač atidžios oro kokybei. Atmosferoje esančios cheminės medžiagos gali neigiamai paveikti dar negimusių vaikų imuninę sistemą, todėl po gimimo jie tampa labiau pažeidžiami įvairių infekcijų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą