Tikriausiai savo virtuvėje turite kakavos miltelių arba juodojo šokolado plytelių. Šie maisto produktai gali atrodyti nelabai sveiki, tačiau iš tikrųjų jie slepia daug gydomųjų savybių.
Žinoma, šokolado plytelės, kurių galima nusipirkti parduotuvėje, nėra labai sveikos, tačiau į jas dedama kakava yra kupina maistingųjų medžiagų. Kakavoje gausu antioksidantų ir svarbių mineralinių medžiagų.
Kodėl kakava yra naudinga?
Jei norite gauti kuo daugiau naudos iš kakavos, turėtumėte rinktis kakavos miltelius. Ne visi produktai, kurių sudėtyje yra kakavos, yra vienodai sveiki.
Pavyzdžiui, kai kuriuose batonėliuose, kurie techniškai yra pagaminti iš kakavos, gali būti daug cukraus ir kitų sveikatai nekenksmingų ingredientų. Žinoma, juodasis šokoladas, kurio sudėtyje yra 72 % ar daugiau kakavos, gali suteikti daug naudos jūsų sveikatai.
Be to, nesaldinti kakavos milteliai gali suteikti įdomų skonį daugeliui patiekalų. Pavyzdžiui, jo galite dėti į kokteilius, graikišką jogurtą ar naminius pyragus.
Pasirodo, kakava gali pagerinti jūsų širdies sveikatą ir sumažinti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tačiau tyrimais nenustatytas ryšys tarp šio gėrimo vartojimo ir širdies priepuolių ar insulto atvejų sumažėjimo.
Kakava taip pat gali laikinai pagerinti kraujagyslių funkciją ir padidinti azoto oksido, kuris padeda mažinti kraujospūdį, gamybą organizme.
Tačiau nepamirškite, kad šokolado plytelėse beveik nėra antioksidantų, kurie teikia visą šią teigiamą naudą sveikatai. Taip yra todėl, kad šie produktai yra ilgai apdorojami, o tai sunaikina natūralius kakavos junginius.
Kakavoje taip pat gausu mineralinių medžiagų, įskaitant magnį ir geležį. Vos vienas šaukštas miltelių gali užtikrinti 10 % kasdienio magnio poreikio, o jis būtinas daugybei organizme vykstančių procesų. Tikslios šio produkto vartojimo normos nėra, tačiau specialistai pataria kasdien suvartoti ne daugiau kaip vieną arbatinį ar valgomąjį šaukštelį.