Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale “The Journal of Nutrition“, rodo, kad džiovintos slyvos pelnytai gali būti laikomos supermaistu.
Pasak studyfinds.org, mokslininkai nustatė, kad reguliarus džiovintų slyvų vartojimas gali sumažinti su kaulų sveikata susijusius uždegimo žymenis ir sušvelninti kaulų masės mažėjimo poveikį moterims po menopauzės.
“Kaulų masės mažėjimas yra rimta problema, su kuria susiduria daugiau nei 50 proc. vyresnių nei 50 metų moterų, o vaistų nuo jos nėra, – sakė tyrimo vadovė, Pensilvanijos universiteto Kineziologijos katedros profesorė daktarė Mary Jane De Souza.
Tyrimo rezultatai rodo, kad pastebimai sumažėjo uždegiminių citokinų (baltymų, reguliuojančių uždegimą), taip pat suaktyvėjusių monocitų (imuninių ląstelių, susijusių su lėtiniu uždegimu, tipas).
Pažymima, kad šis naujas tyrimas yra didesnio tyrimo, vadinamo PRUNE tyrimu, kurio metu buvo tiriami imuninio, uždegiminio ir oksidacinio streso žymenys, susiję su džiovintų slyvų apsauginiu poveikiu kaulams moterims po menopauzės, dalis.
“Apibendrinant šiuos rezultatus, jie turi svarbią praktinę reikšmę, atsižvelgiant į šioje populiacijoje paplitusį kaulų masės mažėjimą”, – pridūrė daktaras De Souza.