Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kas sveikiau – petražolės ar krapai: gydytojai pateikė aiškų atsakymą

Sandra Alšauskienė

Mitybos specialistai palygino petražolių ir krapų – žolelių, kurios būtinos beveik kiekvienam patiekalui, – naudą. Pasak specialistų, visuose žalumynuose gausu maistingųjų medžiagų – bioflavonoidų, askorbo rūgšties ir b-karotenų. Žalumynai yra geras maistinių skaidulų, daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų, tokių magnis, kalis ir , šaltinis.

Vis dėlto kiekvienas augalas turi savų skirtumų ir pasižymi tam tikra nauda.

- Reklama -

Petražolės

Gydytojų teigimu, petražolėse natūraliai yra daug vitamino K, kuris būtinas normaliam kraujo krešėjimui, aterosklerozės profilaktikai, taip pat kaulų mineraliniam tankiui didinti ir kaulams stiprinti. Be to, petražolėse yra tokių medžiagų kaip liuteinas ir zeoksantinas, kurios kartu su vitaminu A apsaugo nuo kataraktos ir geltonosios degeneracijos, pagrindinės su amžiumi susijusio regėjimo praradimo priežasties.

Kartu su šiomis medžiagomis petražolėse yra vario, mangano ir geležies. Šie mikroelementai dalyvauja medžiagų apykaitoje ir kraujodaros procese. Ekspertų teigimu, petražolės pirmauja pagal antioksidantų kiekį.

Petražolės
Petražolės

Krapai

Krapuose yra daug vitaminų C, PP, P, E, B1, B2, B6 ir folio rūgšties. Krapuose taip pat gausu kalio, vario, cinko, geležies, fosforo ir kitų svarbių mineralinių medžiagų.

Tačiau pagrindinis jų skirtumas yra maistinės medžiagos – biologiškai aktyvios medžiagos, tokios kaip liuteinas, violeksantinas, kaempferolis ir viceninas, taip pat azoto junginiai, kurie saugo organizmą nuo pavojingų ligų.

Šios maistinės medžiagos padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kuris yra aterosklerozės, vėžio ir Alzheimerio priežastis. Dėl azotinių junginių padeda plėsti kraujagysles, mažina kraujospūdį ir pasižymi diuretiniu poveikiu, teigia mitybos specialistai.

- Reklama -

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą