Kas sveikiau – petražolės ar krapai: gydytojai pateikė aiškų atsakymą

Krapai

Mitybos specialistai palygino petražolių ir krapų – žolelių, kurios būtinos beveik kiekvienam patiekalui, – naudą. Pasak specialistų, visuose žalumynuose gausu maistingųjų medžiagų – bioflavonoidų, askorbo rūgšties ir b-karotenų. Žalumynai yra geras maistinių skaidulų, daugelio vitaminų ir mineralinių medžiagų, tokių magnis, kalis ir , šaltinis.

Vis dėlto kiekvienas augalas turi savų skirtumų ir pasižymi tam tikra nauda.

Petražolės

Gydytojų teigimu, petražolėse natūraliai yra daug vitamino K, kuris būtinas normaliam kraujo krešėjimui, aterosklerozės profilaktikai, taip pat kaulų mineraliniam tankiui didinti ir kaulams stiprinti. Be to, petražolėse yra tokių medžiagų kaip liuteinas ir zeoksantinas, kurios kartu su vitaminu A apsaugo nuo kataraktos ir geltonosios degeneracijos, pagrindinės su amžiumi susijusio regėjimo praradimo priežasties.

Kartu su šiomis medžiagomis petražolėse yra vario, mangano ir geležies. Šie mikroelementai dalyvauja medžiagų apykaitoje ir kraujodaros procese. Ekspertų teigimu, petražolės pirmauja pagal antioksidantų kiekį.

Petražolės

Krapai

Krapuose yra daug vitaminų C, PP, P, E, B1, B2, B6 ir folio rūgšties. Krapuose taip pat gausu kalio, vario, cinko, geležies, fosforo ir kitų svarbių mineralinių medžiagų.

Tačiau pagrindinis jų skirtumas yra maistinės medžiagos – biologiškai aktyvios medžiagos, tokios kaip liuteinas, violeksantinas, kaempferolis ir viceninas, taip pat azoto junginiai, kurie saugo organizmą nuo pavojingų ligų.

Šios maistinės medžiagos padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kuris yra aterosklerozės, vėžio ir Alzheimerio priežastis. Dėl azotinių junginių padeda plėsti kraujagysles, mažina kraujospūdį ir pasižymi diuretiniu poveikiu, teigia mitybos specialistai.

Išeiti iš AMP versijos