Kas turi duoti kelią? Įdomi KET užduotis! Ar žinote teisingą atsakymą?

Mirksintys švyturėliai – itin svarbu, žinoma, švyturėlių spalvas reikia mokėti atskirti ir reaguoti pagal Kelių eismo taisyklių reikalavimus. Tačiau ar tikrai prisimenate KET taisykles?

Raudonas lengvasis ir baltas sunkvežimis be priekabos, bet su įjungtu oranžiniu švyturėliu, artėja prie nereguliuojamos sankryžos iš skirtingų pusių. Sunkvežimio vairuotojas ketina toliau važiuoti tiesiai. Tuo tarpu iš dešinės artėja raudonas automobilis, kuris pasuks ir įvažiuos į tą pačią eismo juostą ir sunkvežimis.

Kas turėtų duoti kelią?

Kyla klausimas, kuris iš vairuotojų šiuo atveju turėtų duoti kelią? Galimi du :

Įvertinkite situaciją ir prisiminkite KET taisykles. Toliau pateikiame teisingą atsakymą.

 

Taigi, oranžinio mirksinčio švyturėlio naudojimą reglamentuoja galiojančių Kelių eismo taisyklių 188 punktas (XXIV. Specialiųjų transporto priemonių eismo ypatumai):

oranžinį švyturėlį būtina įjungti tada, kai trukdoma eismui (dėl transporto priemonės didesnių, negu leidžiama, matmenų su kroviniu ar be jo, dirbant kelyje, sustojus ir stovint, važiuojant lėtai, lydint organizuotą dviratininkų grupę, vežant pavojinguosius krovinius). Įjungtas oranžinis švyturėlis nesuteikia pirmenybės, tik atkreipia dėmesį ir įspėja kitus eismo dalyvius apie galimą pavojų. Transporto priemonių su įjungtais oranžiniais švyturėliais vairuotojai, važiuodami keliu, stovėdami ir (ar) atlikdami darbus, užtikrina, kad tai nekenkia eismo saugumui.

Taigi švyturėlis nesuteikia pirmumo teisės kelyje. Kadangi vairuotojai važiuoja lygiaverčiais keliais, reikia vadovautis „dešinės ” taisykle. Tokiomis aplinkybėmis būtent lengvojo automobilio vairuotojas artėja prie sunkvežimio iš dešinės. Todėl būtent sunkvežimis turi duoti kelią.

Taigi pirmasis atsakymas yra teisingas. Sunkvežimio vairuotojas privalo duoti kelią lengvajam automobiliui.

Išeiti iš AMP versijos