Kiek alaus galima išgerti per dieną: nustatyta saugi sveikatai dozė

Mindaugas Bružas

Gaivaus putojančio gėrimo gerbėjai dažnai susimąsto, kiek alaus galima išgerti nepakenkiant sveikatai. Daugelis mėgsta išgerti keletą alaus bokalų linksmoje kompanijoje, o kiti be jo neįsivaizduoja savaitgalio. Išsiaiškinkime kokia alkoholio dozė nepadarys didelės žalos.

Kiek alaus galima išgerti vienu metu – gydytojų nuomonė

Tarptautinės sveikatos organizacijos ir gydytojų vienareikšmiška – saugios alkoholio dozės nėra. Bet kokia alkoholio dozė kenkia sveikatai. Todėl alaus geriau visai negerti.

Tačiau yra sąlygiškai saugi alkoholio dozė, kuri greitai pasišalina iš organizmo ir nekelia didelio pavojaus sveikatai. Tokia dozė yra 10 g grynojo alkoholio, o tai, kalbant apie 5 % stiprumo alų, yra 350 ml gėrimo.

Be to, alaus kiekis, kurį galite išgerti vienu metu, priklauso nuo jūsų svorio ir lyties. Vyrai vienu metu gali išgerti ne daugiau dvi dozes alaus (700 ml), o moterys – ne daugiau kaip vieną dozę (350 ml). Kuo daugiau sveria, tuo mažiau jį veikia .

Kiek alaus galima išgerti

Be to daug kas priklauso ir nuo žmogaus sveikatos būklės. Kuo daugiau lėtinių ir širdies ir kraujagyslių ligų jis turi, tuo žalingesnis organizmui bus alkoholis.

Kiek alaus galite išgerti per savaitę, priklauso nuo jūsų lyties. Vyrai per savaitę gali išgerti ne daugiau kaip 4 litrus alaus, o moterys – ne daugiau kaip 2 litrus. Kartu gydytojai kategoriškai nerekomenduoja šių dozių išgerti per vieną savaitgalį. Neviršykite dienos limito.

Kiek alaus galima išgerti prieš vairuojant?

Kiek alaus galima išgerti prieš vairuojant? Atsakymas – nieko. Jei planuojate vairuoti, geriau tą vakarą apskritai nevartoti alkoholio.

Jei vairuodami geriate nealkoholinį alų?

Nealkoholiniame aluje iš tikrųjų yra šiek tiek alkoholio – apie 0,005 promilės. Jei išgersite 500 ml tokio gėrimo, per 15 minučių etanolis visiškai pasišalins iš organizmo ir parodys „nulį”. Tačiau jei vienu metu išgersite 2-3 butelius nealkoholinio alaus, rizikuojate „įpūsti”.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą