Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kiek metų gyvena šunys: lentelė pagal veislę

Odeta Bartkevičiūtė

Genetika turi įtakos šunų gyvenimo trukmei: grynaveisliai šunys labiau linkę sirgti paveldimomis ligomis, o mišrūnai turi mažesnę riziką susirgti ir gyvena ilgiau. Vidutinė šunų gyvenimo trukmė yra 10-13 metų, o mažesnių veislių šunys gyvena ilgiau nei didžiųjų, rašo „PetMD”.

Subalansuota , fizinis aktyvumas ir reguliarūs vizitai pas veterinarą gali pailginti šuns gyvenimo trukmę ir pagerinti jo sveikatą.

Daugelis žmonių svajoja apie amžiną draugą šalia savęs, tačiau realybė tokia, kad šunų gyvenimo trukmė yra ribota. Suprasdami įvairius veiksnius, kurie turi įtakos gyvūnų gyvenimo trukmei, šeimininkai gali šiek tiek pailginti jų gyvenimą.

Šunų gyvenimo trukmė

Vidutinė šunų gyvenimo trukmė

Veterinarijos gydytojas Jamie Lovejoy sakė, kad vidutinė gyvenimo trukmė yra 10-13 metų. Apskritai mažesnių veislių šunys gyvena ilgiau nei didesni. To priežastis iki šiol nežinoma.

Genetika turi didelę įtaką šunų gyvenimo trukmei. Grynaveisliai šunys yra jautresni paveldimoms ligoms, o mišrūnų veislių šunys turi mažesnę tokių ligų riziką, tai galimai lemia ilgesnę jų gyvenimo trukmę.

Taigi mažų veislių šunys paprastai gyvena ilgiausiai – vidutiniškai 10-15 metų. Tačiau senstant ilgaamžiai šunys vis dažniau serga kepenų, inkstų ir antinksčių ligomis, o tai kelia susirūpinimą. Mažiems šunims taip pat kyla ypatinga rizika susirgti dantų problemomis.

Štai keletas populiarių šunų veislių ir jų vidutinė gyvenimo trukmė:

  • Čihuahua – 14-16 metų,
  • Pomeranijos špicai – 12-16 metų,
  • Jorkšyro terjeras – 11-15 metų,
  • Parsono Raselo terjeras – 13-15 metų,
  • Prancūzų buldogas – 10-12 metų,
  • Kokerspanielis – 10-14 metų,
  • Buldogas – 8-10 metų,
  • Rotveileris – 9-10 metų,
  • Belgų aviganis – 14-16 metų,
  • Berno zenenhundas – 7-10 metų,

Didelių veislių šunys gyvena šiek tiek trumpiau nei vidutinio dydžio šunys – 9-12 metų. nustatė, kad senstant šunys tampa jautresni artritui – ligai, kurią sunku veiksmingai gydyti.

Kiek metų gyveną šunys

O milžiniškų veislių šunys gyvena trumpiausiai – vidutiniškai 8-10 metų.

Verta pridurti, kad šunys, gaunantys subalansuotą mitybą ir reguliariai sportuojantys, gali gyventi ilgiau nei jų bendraamžiai, kurie maitinasi nenuosekliai ir neturi pakankamai fizinio aktyvumo.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą