Per Velykas Lietuvoje įprasta dažyti kiaušinius. Vienas iš labiausiai paplitusių būdų yra suteikti tamsiai raudoną spalvą naudojant svogūnų lukštus. Priklausomai nuo lukštų kiekio, keisis spalvos sodrumas. Patyrusios šeimininkės turi savo patarimus, kiek svogūnų lukštų reikia kiaušiniams dažyti.
Svogūnų lukštų kiekis kiaušinių dažymui
Norint gauti gerą sodrią spalvą, 1 litrui vandens reikia paimti 15–20 gramų lukštų. Svarbu, kad jie būtų be dėmių ar patamsėjimų, nes tai neigiamai paveiks gaunamą kiaušinių spalvą.
Dažymui galima naudoti tiek baltųjų, tiek raudonųjų svogūnų lukštus. Baltieji svogūnai suteiks tamsiai oranžinį atspalvį, o raudoni – tamsiai raudoną.
Pirmiausia turite užvirti lukštus, o tada virti ant silpnos ugnies 20–60 minučių. Spalvos sodrumas priklausys nuo laiko. Praėjus pasirinktam laikui, nuovirą reikia atvėsinti iki kambario temperatūros.
Kad kiaušiniai nesutrūkinėtų, juos reikia išimti iš šaldytuvo likus 20 minučių iki virimo.