Jei perkate kavą ir atidžiai apžiūrinėjate pakuotę, tikriausiai pastebėjote, kad ryškiai blizgiuose maišeliuose, į kuriuos pakuojamos kavos pupelės, yra mažos skylutės. Palietę šias skylutes, nesunkiai galima apčiuopti nedidelį kietą apskritimą, savo skersmeniu prilygstantį mažai monetai.
Žmonės jį vadina “vožtuvėliu”. Tačiau ar visi žino, kam tai skirta?
Iškart pasakysime, kad taip, tai yra vožtuvas. Tai yra degazavimo vožtuvas. Tačiau klysta tie, kurie mano, kad vožtuvas skirtas užuosti kavos pupeles. Beje, kai kurie žmonės mano, kad “užuodę” pupelių kvapą gali pasakyti, ar kava šviežia, ar ne. Deja, tai neteisinga ir to nustatyti nepavyks.
Po to, kai kava buvo skrudinta, dujų kiekis joje būna pernelyg didelis. Termiškai apdorotos pupelės aktyviai sąveikauja su deguonimi. Dėl to prarandamas šviežumas ir aromatas.
Tačiau ką turėtų daryti gamintojas? Akivaizdu, kad kuo greičiau įdėti produktą į sandarų maišelį. Kitaip tariant, supakuoti. Tačiau tada išsiskiriančių dujų susikaups toks kiekis, kad jos praplėš pakuotę.
Tai ir yra atsakymas į klausimą, kodėl reikalingas degazavimo vožtuvas. Jis išleidžia dujų perteklių iš pakuotės.
Jei ant pakuotės yra vožtuvas, kava yra gera. O jei ne, ji nėra tokia gera. Kodėl? Todėl, kad gamintojai, nenorėdami susidurti su dujų išsiskyrimo reakcija ir permokėti už pakuotę, tiesiog paliko kavą kelioms savaitėms lauke ir iš karto jos nesupakavo. Ir per tą laiką produktas prarado 30-40 % savo skonio ir aromato privalumų.