Kodėl daiktai iš natūralios vilnos „duria” ir kaip to išvengti?

Vilnoniai audiniai

Vilna – „žieminis“ audinys. Tai tvirtas skydas, šildantis kūną, tačiau jo pagalbos dažnai atsisakoma – trukdo iš vaikystės susiformavęs stereotipas: vilna būtinai „durs” odą. Ar taip ir yra? Vilna tikrai turi panašų efektą. Su kuo tai susiję?

Vilnos pluošto ilgis

Visų pirma, šis efektas yra susijęs su vilnos pluoštų, iš kurių susukami siūlai ir audžiamas audinys, ilgiu. Palyginimui paimkime žmogaus plaukus. glotnūs, susukti stambiai garbanoti, garbanoti afrikietiškai. Iš bet kurios iš jų galite pasidaryti pynę, tačiau vieno tipo plaukai gulės dantų krapštukai stiklainyje, o kito – kaip spygliukai ant eglutės šakos. Kai kurie gamintojai be atodairos naudoja bet kokią žaliavinę medžiagą, o jei pluoštai neleidžia išgauti tolygesnio ir pailgesnio siūlo, problema išsprendžiama sukant į trumpą ir kietą krūvą – būtent tokie siūlai „sukanda“ odą.

Vilnos gavimo būdas: kirpimas arba šukavimas

Vilnos dygliuotumui turi įtakos jo gavimo būdas: šukavimas ar kirpimas. Kai kurios vilnos rūšys gaminamos tik vienu būdu, pavyzdžiui, kašmyras, kuris iš esmės yra gyvūno apatinis kailis. Vienintelis jo rinkimo būdas – šukavimas.

Vilnos rūšis

Yra kelios vilnos rūšys. Perkant audinį verta paklausti: kokio gyvūno vilną parduodate? Kašmyro, moherio, alpakų, kupranugarių, merino ar vikunijų – visi jie turi skirtingą siūlų sodrumą ir savo ypatybes.

Kaip išvengti „dyglių“ efekto?

Visų pirma, jūs turite tinkamai suderinti gaminį, kurį ketinate siūti, ir audinio, kurį planuojate naudoti. Kailiai = kašmyras, alpaka, mohera; suknelė, sijonas, kostiumas = merino vilna; skarelės ir kiti lengvi gaminiai = kašmyras, merino vilna.

Pirkdami pasiteiraukite, kaip buvo gauta vilna – šukuota ar kirpta, pirmenybę teikite gamykliniams gaminiams.

Ar prisimenate posakį „šykštus du kartus“? Įtartinai maža vilnos kaina byloja, kad kažkuriuo etapu jie labai sutaupė, o tai reiškia, kad didelė tikimybė, kad gaminys perduos odai nemalonius plaukų segtuko pojūčius. Didesnė vilnos kaina, pageidautina paremta gerbiamo gamintojo pavadinimu, reiškia, kad gausite šilko lygumo audinį, kurio gaminys visiškai atpirks jūsų išlaidas, nes dėvėsite ilgus metus.

Išeiti iš AMP versijos