Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl kasmet danguje matoma vis mažiau žvaigždžių – aiškina mokslininkai

Mindaugas Bružas

atkreipia dėmesį, kad per pastarąjį dešimtmetį plika akimi matomų žvaigždžių danguje gerokai sumažėjo. Anot jų, pagrindinė priežastis buvo šviesos tarša. Apie tai praneša mokslo žurnalas Science.

Mokslininkai paaiškina

Dvylika metų trukusio mokslininkų ir astronomų mėgėjų rodo, kad dangaus šviesumas sumažėjo apie 10 proc. Ekspertai taip pat priduria, kad tai galima paaiškinti šviesos tarša. Nuo 2011 metų ji sparčiai auga, todėl kasmet danguje galima pamatyti vis mažiau žvaigždžių.

Tai reiškia, kad vaikas, gimęs vietovėje, kurioje buvo matoma 250 žvaigždžių, po 18 metų greičiausiai pamatys mažiau nei 100 žvaigždžių toje pačioje vietoje, aiškina mokslininkai.

Žvaigždėtas dangus

Šviesos taršos tyrinėtojo Fabio Falci teigimu, nenori rimtai žiūrėti į šią problemą.

Žvelgiant į nakties Žemės nuotraukas ir vaizdo įrašus iš Tarptautinės kosminės stoties, žmonės dažniausiai stebisi miesto šviesų grožiu. Jie nesuvokia šio vaizdo taršos. Tai tarsi žavėjimasis vaivorykštės spalvų grožiu, kurį vandenyje formuoja , ir nepripažinti, kad tai cheminė tarša, aiškino mokslininkas.

Svarbu suprasti, kad šviesos tarša yra fizinės taršos rūšis ir laikinas tam tikros srities natūralaus apšvietimo pokytis dėl dirbtinių šviesos šaltinių, keičiančių augalų ir gyvūnų gyvenimą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą