Kodėl katės nuolat save laižo: tik higiena ar emocijų valdymas?

Katė laižo leteną

Kiekviena katė yra unikali, todėl laižosi įvairiais būdais ir dėl skirtingų priežasčių. Vieniems tai yra būdas prižiūrėti savo kailį, o kiti nemėgsta būti liečiami ir stengiasi susigrąžinti pradinį kvapą. Tačiau tai ne vienintelė tokio elgesio priežastis. Kodėl jūsų pūkuoti draugai taip dažnai laižo save?

Kodėl katės taip save laižo?

Sveika katė savo higienai skiria apie 40% savo laiko. Jei iš čia atimsite miego laiką (12-16 valandų), tai valanda laiko higienai yra gana įprasta. Kitas dalykas – katė šiam procesui atsiduoda širdimi ir su malonumu.

Natūralios laižymo priežastys, kurios yra norma:

Tiesą sakant, gyvūno savininkas neturėtų jaudintis. Greičiausiai rimtų problemų dėl augintinio sveikatos nėra. Nuolatinis laižymas, be kailio sutvarkymo, gyvūną „nuramina“.

Gyvūnas tokiu būdu malšina stresą

Kai katė apsilaižo, ji atsipalaiduoja ir tampa mažiau agresyvi. Kitaip tariant, katei rūpinimasis savo vilna – būdas nusiraminti ir susidoroti su psichologine įtampa.

Katės taip pat gali taip susikaupti ir mąstyti. Tai savotiškas kompulsinis veiksmas, padedantis katei „surinkti“ mintis ir apsispręsti: eiti valgyti, eiti į tualetą ar erzinti šeimininką.

Bet jei katė per daug laiko skiria higienai, tai kelia įtarimą. Gali tekti sunerimti ir pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, nes yra tikimybė, kad turi fizinių ar psichinių sutrikimų. Tai pasakytina apie tuos atvejus, kai pastebėjote, kad gyvūnas beveik visą laiką laižo save ir ant kūno atsirado plikų dėmių.

Išeiti iš AMP versijos