Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl mums atrodo, kad senstant laikas bėga greičiau?

Mindaugas Bružas

išsiaiškino, kodėl mus persekioja keistas jausmas, kad savaitės, mėnesiai ir metai lekia vis greičiau ir greičiau. Kelerius metus mokslininkai tyrinėjo šį reiškinį ir rado patvirtinimą, kad vyresniems nei 20 metų žmonėms tikrai lekia greičiau. Remiantis tyrimais, mūsų gebėjimas apdoroti vaizdinę informaciją lėtėja su amžiumi. Tai reiškia, kad suvokiame mažiau įsivaizduojamų vaizdų ir laikas tarsi greitėja.

Senstant laikas tiesiog lekia į priekį

sekėsi tyrimas? Mokslininkai 138 žmones suskirstė į tris amžiaus grupes: nuo 4 iki 5 metų, nuo 9 iki 10 metų ir suaugusius nuo 18 metų. Kiekviena peržiūrėjo du 1 minutės vaizdo įrašus. Paaiškėjo, kad suaugusiems laikas bėga greičiau.

Mokslininkai taip pat paprašė dvidešimties ir septyniasdešimties metų žmonių atspėti, kiek laiko praėjo. Mokslininkai išsiaiškino, kad vyresnio amžiaus žmogui laikas prabėgo kiek greičiau, tačiau dvidešimtmetis gali gan tiksliai apskaičiuoti, ar jau praėjo minutė.

Viena iš priežasčių, kodėl jaunimas ir laiką suvokia lėčiau, yra tai, kad jie nuolat mokosi ir tyrinėja naujus dalykus. Šis procesas prisideda prie jausmo, kad laikas bėga lėtai.

Mokslininkai taip pat nustatė ryšį tarp to, kaip mes suvokiame laiką ir kaip mūsų smegenys išsaugo prisiminimus. Remiantis jų tyrimais, žmonės, kurie greičiau suvokia laiką, neturi tokio pat gebėjimo išlaikyti prisiminimus, kurie atsiranda jų gyvenime.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą