Valgote pusryčius ir geriate kavą tuo pačiu metu? Jei vis dar taip darote, nepakenktų pasitikrinti kraujo dėl geležies stokos. Mitybos specialistė Roxanne Bakker rekomendavo negerti kavos valgio metu, nes ji blokuoja geležies įsisavinimą. Dėl to gali atsirasti mikroelemento trūkumas. Apie tai rašo “Express” dienraštis.
Tyrimų duomenimis, kavos gėrimas su maistu sumažina geležies įsisavinimą organizme nuo 90 % iki 40 %. Tai gali sukelti šio mikroelemento trūkumą. Priežastis ta, kad kavoje yra medžiagos, vadinamos chlorogeno rūgštimi – polifenoliu.
Kokie gali būti požymiai, kad jums trūksta geležies?
Geležies trūkumo simptomai: blyški oda, dusulys, galvos svaigimas, silpnumas ir mieguistumas. To priežastis – nepakankama raudonųjų kraujo kūnelių gamyba.
Gydytojai pataria gerti kavą praėjus bent pusvalandžiui po valgio. Be to, gerti kavą prieš valgį, net ir likus valandai iki jo, taip pat nėra gerai, nes tai taip pat prisideda prie geležies pasisavinimo blokavimo. Gerti kavą tuščiu skrandžiu yra dar blogiau.
“Kavoje yra polifenolio, kuris blokuoja geležies pasisavinimą organizme”, – apibendrino dietologė.
Gydytojai įspėjo, kad polifenolio kiekis yra pagrindinis veikėjas, kai kalbama apie sutrikusį geležies įsisavinimą. Reikėtų suprasti, kad tokį patį poveikį turės ir kiti kofeino turintys gėrimai (energiniai gėrimai, žalioji arbata, matcha).
Todėl jei norite mėgautis kava nesutrikdydami geležies pasisavinimo pusiausvyros, laikykitės rekomenduojamų laiko intervalų.