Daugelis žmonių gali nenorėti pirkti obuolių, kurie atrodo riebūs ir lipnūs liečiant. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad vaisiai yra sugedę ar prastos kokybės.
Kaip žinote, visuose obuoliuose yra natūralaus vaško, kurį gamta gamina ir kuris padengia jų odelės paviršių. Priklausomai nuo obuolių veislės, natūralaus vaško kiekis gali skirtis. Kai vaisiai prinoksta, ant jų paviršiaus atsiranda vos matoma vaško plėvelė, kuri padeda sulaikyti drėgmę, apsaugo vaisius nuo kenkėjų ir neleidžia nešvariam vandeniui prasiskverbti į vidų.
Karšto klimato sąlygomis obuoliai turi mažiau vaško, kai jiems reikia papildomos apsaugos nuo šalčio. Būtent dėl temperatūros šaltuoju metų laiku obuolių odelė būna riebesnė ir blizgesnė.
Riebalai ant obuolių paviršiaus gali atsirasti ne tik ant parduotuvėje pirktų obuolių, bet ir ant šviežių vaisių. Viršutinės obuolio odelės ląstelės išskiria augalinį vašką, kad apsaugotų vaisių nuo per didelio drėgmės išgaravimo ir bakterijų bei grybelių pažeidimų. Natūralus vaškas yra nekenksmingas žmogui ir jo yra ant daugelio vaisių, pavyzdžiui, slyvų, kriaušių, mėlynių ir kitų, paviršiaus.
Siekiant prailginti obuolių tinkamumo vartoti laiką ir išsaugoti jų prekinę išvaizdą vežant dideliais atstumais, vaisius galima patepti sintetiniu vašku. Visi sintetiniai vaškai yra patikrinti dėl saugumo ir yra pagaminti iš natūralių ingredientų, pavyzdžiui, bičių vaško, karnaubo vaško, vazelino ar šelako.
Tačiau parduotuvėje pirktų obuolių paviršiuje gali būti pesticidų ar kitų cheminių preparatų, kurie buvo naudojami auginant vaisius. Todėl prieš vartojant obuolius būtina juos tinkamai nuplauti,
Jei obuolių paviršiuje esantys riebalai kelia susirūpinimą, galite pabandyti įdėti juos į karštą vandenį ir nuvalyti kempine. Tačiau reikėtų pažymėti, kad odelės nupjovimas nėra protingas sprendimas, nes nupjaudami odelę pašaliname joje esančias naudingąsias medžiagas.