Kodėl pavojinga ilgai sėdėti automobilyje su įjungtu/užvestu varikliu

Dirbantis automobilio variklis

Darbo tuščiąja eiga režimas yra neatsiejama kasdienio automobilio naudojimo dalis. Tačiau svarbu suprasti, ilgas sėdėjimas automobilyje su įjungtu varikliu gali paveikti jūsų automobilį ir aplinką. Ekspertai paaiškino, kodėl ilgas sėdėjimas automobilyje neišjungus variklio gali būti pavojingas.

Kai automobilio dirba tuščiąja eiga, jis toliau degina degalus ir išskiria išmetamąsias dujas. Dėl to didėja variklio ir kitų komponentų, pavyzdžiui, uždegimo žvakių ir akumuliatoriaus, nusidėvėjimas. Šiuolaikiniuose automobiliuose trumpą laiką dirbant tuščiąja eiga šis poveikis yra minimalus, tačiau ilgai naudojant šį režimą gali kilti nemažai problemų:

 

Sutrumpėja akumuliatoriaus veikimo laikas

Ilgas variklio darbas tuščiąja eiga ypač kenkia akumuliatoriui, nes jis gali greičiau išsikrauti, jei įjungiami papildomi prietaisai, pavyzdžiui, oro kondicionierius ar radijas.

Variklio perkaitimas

Jei variklis per ilgai veikia tuščiąja eiga, jis gali perkaisti. Tai ypač aktualu esant karštam orui arba jei yra problemų su aušinimo sistema.

Padidėjusios degalų sąnaudos

Nors dirbant tuščiąja eiga degalų sunaudojama mažiau nei važiuojant dideliu greičiu, ilgai dirbant tuščiąja eiga gali gerokai sumažėti benzino kiekis bake.

Aplinkos tarša

Išmetamosiose dujose, išsiskiriančiose varikliui dirbant tuščiąja eiga, yra kenksmingų medžiagų, kurios neigiamai veikia oro kokybę ir gali prisidėti prie klimato kaitos. Už tai net gali būti skiriamos .

Apsinuodijimo anglies monoksidu rizika

Jei paliksite automobilį su įjungtu varikliu uždaroje patalpoje, kyla pavojus apsinuodyti anglies monoksidu. Šios yra beskonės ir bespalvės, tačiau labai pavojingos sveikatai.

Rekomendacijos

Išeiti iš AMP versijos