Jei pomidorus paliksite šaldytuve, jie iš tiesų ilgai išliks švieži. Tačiau yra ir trūkumas: dėl vėsos vaisiai neteks pomidorams būdingo skonio.
Kodėl pomidorai praranda savo skonį, kai yra šaldytuve?
Pomidorų skonį lemia cukrų, rūgščių ir cheminių medžiagų, kurias mokslininkai vadina lakiosiomis arba aromatinėmis medžiagomis, derinys. Jie suteikia maistui ypatingą skonį. Cukrų ir rūgščių skonį jaučiame liežuviu, tačiau be aromatinių junginių pomidorų skonis būtų nepilnavertis.
Žurnale Proceedings of the National Academy of Sciences paskelbti tyrimo rezultatai parodė, kad žemesnėje nei +20 laipsnių temperatūroje išsijungia genai, atsakingi už pomidorų skonio suteikimą. Deja, šie pokyčiai yra negrįžtami.
Eksperimentai parodė, kad septynias dienas atšaldytuose pomidoruose lakiųjų medžiagų kiekis buvo mažiausias. Be to, aromatinių junginių kiekis sumažėjo net po trijų dienų šaldymo. Atlikdami skonio testą, dalyviai atšaldytus pomidorus įvertino kaip mažiau skanius nei šviežius.
Tolesni tyrimai parodė, kad atšaldytuose pomidoruose, palyginti su šviežiais vaisiais, yra mažiau baltymų, atsakingų už aromatinių junginių susidarymą. Analizė atskleidė, kad genai, koduojantys šiuos skonio junginius, per ilgai laikant pomidorus vėsioje aplinkoje, metilinimo proceso metu išsijungia.